Til topp

Strømforbruk og strømsparing

Skaff deg oversikt over forbruket ditt - da kan du også spare

Logg inn på Min side for å:

 • få oversikt over eget forbruk
 • sammenligne forbruket med tidligere år
 • se spotprisen i dag, og i morgen, time for time
 • få sparetips basert på ditt forbruksmønster
 • Hvorfor er strømregningen høyere enn jeg forventet?

  Det kan være mange årsaker til en uventet høy strømregning. Noen ting kan du påvirke selv, mens andre drives av været og strømmarkedet. Her er noen av årsakene:

  Høyere strømpris

  Strømprisene på kraftbørsen (spotprisen) og forbruket ditt varierer med årstidene. For eksempel bruker de fleste mer strøm til oppvarming på vinteren. På grunn av høyere etterspørsel i strømmarkedet er prisene også høyere på vinteren.

  Månedsprisen på kraftbørsen (spotprisen) i januar 2021 ble 2,3 ganger høyere enn i desember 2020. Kombinert med kaldt vintervær, som gjør at vi bruker mer strøm til oppvarming, gjør det at mange av oss nå dessverre vil oppleve å få en høyere strømregning enn på en god stund.

  Les mer her: Har du blitt overrasket av strømregningen?

  Økt strømforbruk

  Det er vanlig å regne at omtrent 70 prosent av strømforbruket går til elektrisk oppvarming og varmtvann. Strømforbruket ditt øker derfor vanligvis i kalde vintermåneder sammenliknet med varmere tider.

  Strømforbruket øker også dersom man kjøper noe nytt som bruker mye strøm, f.eks. elbil, varmekabler e.l. Familier med barn bruker ofte mer strøm til varmtvann og klesvask enn før.

  Vil du vite hvordan du kan bruke mindre strøm? Her finner du en artikkel med tips om hvordan å redusere strømforbruket ditt. Du finner også gode sparetiltak tilpasset deg og din bolig under Sparetiltak-fanen på Min side.

  Endret avtale

  Vi varsler deg alltid ved pris- og vilkårsendringer på din avtale. Vi er faktisk en av få leverandører som etterlever alle Forbrukertilsynets retningslinjer for strømsalg.

  Annen årsak?

  For å få en detaljert forklaring på hvorfor akkurat din faktura er høyere enn du forventet, anbefaler vi deg å kontakte vår hyggelige kundeservice, så finner vi ut av det sammen.

 • Hva er nettleie og hvorfor betaler jeg for det?

  Nettleie er det du betaler for å få transportert strøm til boligen din, og betales til nettselskapet som eier og drifter strømnettet der du bor. Nettleien skal gi nettselskapet inntekter til dekning av kostnadene ved transport av strøm, gitt effektiv drift, utnyttelse og utvikling av nettet.

  Vi har avtale om gjennomfakturering (strøm og nettleie på samme regning) med mange netteiere rundt om i landet, som gjør at du får nettleie fra netteieren din på samme faktura som strøm fra oss. Det gjør det enklere for deg å ha oversikt over de totale strømutgiftene dine.

 • Hva er forskjellen på strøm og nettleie?

  Nettleie er det du betaler for å få transportert strøm til boligen din, og betales til nettselskapet som eier og drifter strømnettet der du bor. Nettleien skal gi nettselskapet inntekter til dekning av kostnadene ved transport av strøm, gitt effektiv drift, utnyttelse og utvikling av nettet. Det er bare ett strømnett i området du bor, og bare én strømledning inn til boligen din, derfor kan du ikke velge hvem som skal være netteieren din. Den eneste måten å bytte netteier, er å flytte til et sted et annet nettselskap eier strømnettet.

  Strømmen du bruker kjøper du av oss i Hafslund Strøm, eller en annen strømleverandør. Du står fritt til å velge hvilken strømleverandør du vil ha. Hvor mye du betaler for strøm bestemmes først og fremst av strømprisene og hvor mye strøm du bruker.

 • Hva bruker jeg egentlig strøm på?

  Det meste av strømmen til en gjennomsnittlig norsk husholdning går til oppvarming. Ifølge SINTEF går så mye som tre firedeler til oppvarming av hus og varmtvann. Nærmere bestemt går mer enn 60 prosent til oppvarming av rom og cirka 15 prosent til å varme opp vann.

  Hvor kaldt det er ute, hvordan du bor, og hvor varmt du vil ha det inne, vil derfor naturlig nok ha mye å si for hvor mye strøm du bruker.

  Dette er noe av det som påvirker strømforbruket ditt:

  • Type bolig
  • Størrelse på bolig
  • Hvor ny / gammel boligen er
  • Hvor mange dere er i husstanden
  • Om det er andre oppvarmingskilder enn strøm
  • Temperaturen utendørs

  En gjennomsnittlig norsk husholdning bruker ifølge SSB omtrent 16 000 kWh i året. Om du bor i en 35-40 kvm leilighet, vil det årlige strømforbruket kanskje være 5-6000 kWh, mens i en 200 kvm enebolig vil det kanskje være 30 000 kWh i året. Alt kommer an på faktorene nevnt over, og hvilke strømvaner du har.

 • Hvordan kan jeg redusere strømforbruket mitt?

  Vinterhalvåret er for mange synonymt med høyere strømregninger. Heldigvis er det en rekke ting du kan gjøre for å redusere strømforbruket i hjemmet ditt.

  Vi gir deg de beste tipsene:

  1. Senk innetemperaturen

  Én grad ned kan redusere forbruket med fem prosent. Du kan også feste koblingsur på panelovnene for å senke temperaturen ytterligere om natta eller når du ikke er hjemme.

  2. Bruk sparepærer

  … og skru av lyset i rom du ikke bruker

  3. Bytt til sparedusj

  Da kan du halvere utgiftene til dusjing. Vær også forsiktig med badekar.

  4. Montér tettelister

  Tettelister rundt dører, vinduer og vegg- og taklister hindrer varmelekkasje. Du finner enkelt eventuelle lekkasjer ved å føre et stearinlys tett inntil listene – da vil flammen blafre ved trekk.

  5. Unngå standby-forbruk

  Dette vil ta strøm selv om apparatene ikke brukes.

  6. Pass på temperaturen i kjøleskap og fryser

  Kjøleskapet bør ligge på 4-5 grader, mens fryseren på -18. For hver grad lavere enn dette øker strømforbruket med 6-8 prosent.

  7. Sjekk tetningslistene i kjøleskap og frys

  Ved lekkasje, bytt tetningslister snarest for å unngå unødig varmetap.

  8. Fyll opp oppvaskmaskinen og unngå mest mulig oppvask for hånd

  Oppvaskmaskiner bruker kun 10-14 liter vann pr. gang, og det er vanskelig å bruke mindre enn dette selv med en liten mengde oppvask.

  9. Skru av kokeplate eller ovn like før maten er ferdig

  Utnytt ettervarmen i stedet.

  10. Bruk lavest mulig temperatur når du vasker klær

  Om du halverer temperaturen kan du spare opptil 60 prosent strøm. Sentrifuger også med høy hastighet. Tørketiden og strømforbruket påvirkes mye av fuktigheten i det vasketøyet som skal tørkes.

  11. Fyll opp tørketrommelen

  Du bruker mindre strøm per kilo med en full ladning.

  12 … og hold døren åpen til vaskerommet når tørketrommelen er i bruk

  Dersom rommet blir for varmt, reduseres trommelens effektivitet og den bruker unødig mye strøm. Pluss at da fordeler du varmen utover i hjemmet.

  NB: Det er også mulig å gjøre større energitiltak, som for eksempel installering av varmepumpe. Mange av disse tiltakene gir Enova økonomisk støtte til. Det kan du lese mer om her.

  Kilder: E24, Electrolux, Enova, Sparebank1.

 • Hvilken strømavtale har jeg?

  Det ser du øverst på side 2 på fakturaen din fra oss. Der finner du informasjon om strømavtalen din og eventuelle tilleggstjenester du har.

  Du får også full oversikt over ditt kundeforhold og dine avtaler på Min side, og i appen vår.

  Vil du bytte strømavtale?

  Ønsker du å bytte fra en av våre gode strømavtaler til en annen, er det to måter å gjøre det på:

  • Logg inn på Min Side. Under fanen "Avtaler" kan du klikke på "Bytt avtale" og enkelt velge strømavtalen du vil bytte til.
  • Hvis du ikke får logget inn på Min Side, kan du bytte strømavtale ved å bestille avtalen gjennom vårt vanlige bestillingsløp. Din gamle avtale vil avsluttes automatisk når den nye trer i kraft. Se alle våre gode strømavtaler her.
    Bytt strømavtale på Min side

Dette bruker vi strømmen til

Disse husholdningsapparatene bruker de fleste av oss. Se hvor mye det koster i året.

 • Oppvarming

  84 timer/uke
  14 400 kWh/år
  = 12 960 kr/år

 • Belysning

  49 timer/uke
  2 500 kWh/år
  = 2 250 kr/år

 • TV

  21 timer/uke
  110 kWh/år
  = 99 kr/år

 • Kaffetrakter

  3,5 timer/uke
  270 kWh/år
  = 243 kr/år

 • Komfyr

  7 timer/uke
  800 kWh/år
  = 720 kr/år

 • Oppvaskmaskin

  7 timer/uke
  730 kWh/år
  = 657 kr/år

 • Tørketrommel

  3 timer/uke
  470 kWh/år
  = 423 kr/år

 • Vaskemaskin

  4 timer/uke
  520 kWh/år
  = 468 kr/år

 • Fryseboks

  70 timer/uke
  640 kWh/år
  = 576 kr/år

 • Kjøleskap

  56 timer/uke
  470 kWh/år
  = 423 kr/år

 • Støvsuger

  1 time per uke
  50 kWh/år
  = 45 kr/år

 • Varmtvann

  70 timer/uke
  3 600 kWh/år
  = 3 240 kr/år

 • Hårføner

  1 time/uke
  40 kwh/år
  = 36 kr/år

 • Brødrister

  0,2 timer/uke
  10 kWh/år
  = 9 kr/år

 • Kjøkkenvifte

  2 timer/uke
  10 kWh/år
  =  9 kr/år

 • Stereoanlegg

  28 timer/uke
  40 kWh/år
  = 36 kr/år

Forutsetninger

Eksempelet gjelder en familie på fire. Boligen er ca. 120 kvm og elektrisk oppvarmet. På ett år bruker familien ca 25 000 kWh strøm. I regnestykkene har vi gått ut fra at den totale strømutgiften per kWh er 90 øre.

Total strømutgift

strømpris
+ nettleie
+ offentlige avgifter
= total strømutgift
= 90 øre