Til topp

Slik lyser Peer julen inn med 10 500 LED-lys

Vi tok turen til «julehuset på Vøyenenga»

Hus med masse julelys på

De fleste av oss pynter til jul, noen mer enn andre. Men få drar det like langt som ved «julehuset» på Vøyenenga i Bærum.

– Nytt av året er 10 500 LED-lys og en 1000 meter lengre ledning. Vi måtte lodde sammen rundt 150 ledninger, som igjen skulle kobles til datamaskinen, forteller lysdesigner Leif Herrick.

Helt siden 2015 har han fått låne huset til kompisen Peer Tarkington, og sammen har de virkelig gått «all in».

Inspirert av amerikanske julehus

 

– Jeg har pyntet utsiden av huset mitt med julelys i mange år, men det var først for fire år siden at det ble slik som nå. Det er en veldig amerikansk måte å pynte på, sier Peer.

Da hjelper det kanskje at han faktisk er amerikansk statsborger. Peer flyttet til Norge i 1969, men har vært mange ganger tilbake i både Florida og Washington rundt juletider, og sett på hvordan amerikanerne pynter husene og hagene sine til jul.

– Jeg har alltid syntes det er fint med lyssetting, men det måtte noen med litt peiling på data til for å gjøre noe sånt som dette, sier han.


 

Høsten 2015 fikk derfor kompisen Leif Herrick frie tøyler til å lyssette Peer sitt hus for første gang.

– Jeg hadde sett litt hvordan andre pynter husene sine til jul med lys på YouTube, og ble interessert. Peer har et bra hus for lyssetting, og jeg la merke til at han alltid pyntet med julelys, sier Leif.

Tidkrevende arbeid

 

For å få på plass det som kan antas å være det huset i Norge med flest julelys, må han starte ganske tidlig – faktisk allerede i slutten av september.

– Det er så mange ledninger vi må koble opp, og lysene må endres og jobbes med for å få de dit vi vil, sier Peer – og henviser til de mange tusen lysene som nå lyser opp nabolaget på Vøyenenga.

Når lysene var satt opp på huset, startet jobben med å programmere lysene til musikken – som spilles av fra de kraftige høyttalerne som henger rundt huset.

– Dette er en kunstnerisk prosess, og det er vanskelig å lage et helt show uten å gjøre det samme om og om igjen. Jeg måtte gjøre det på en måte der de som kommer og ser på ønsker å se hele showet.

– Hva vil du si om årets julehus?

– Jeg er ganske fornøyd med det. Vi gjorde en stor lysendring i år, som vil gjøre det enklere for oss å sette opp lysene på huset neste år. Da vil jeg også få mer tid til å lage musikk og til showet generelt – det er det eneste jeg skulle ønske jeg hadde mer tid til i år, sier Leif.

Hus pyntet med store mengder julelys

Med et så heftig lyssatt hus, kan man jo spørre seg om det ikke slår ut på strømregninga også – selv om Peer bare bruker LED-lys.

– Jeg merker faktisk ikke så mye av desember måned på strømregningen. Jeg har veldig mange pærer og lys, men alle er ikke på samtidig. Så det blir faktisk ikke så mye dyrere enn en vanlig måned – men det ville det så klart blitt om jeg brukte vanlige pærer, og ikke LED.

Les også: Frykter du skyhøye strømregninger i vinter?

Lysshow åpent for alle

 

Fra første søndag i advent hvert år kan alle som vil ta turen for å se Peer sitt julehus. Når du kommer frem til Skuiveien 85 i Bærum, kan du selv sette i gang showet rett fra mobilen ved å sende en SMS til et nummer som står oppført i lys på huset. Showet er tilgjengelig fra klokken 16-22 hver dag i desember.

– Det er folk her hele tiden, og det kan fort være 5-10 biler her samtidig. I desember i fjor mottok jeg rundt 800 SMS, sier Peer.

– Hvilke reaksjoner får du fra dem som har sett lysshowet ditt?

– De fleste synes det er kjempegøy, og spesielt barn – mens noen også synes det er forferdelig. Det er delte meninger, ler han.