Til topp

Slik påvirker hjemmekontoret strømforbruket ditt

Hvor stort er strømsluket når kontorpulten på jobb byttes ut med kjøkkenbordet hjemme?

En mann jobber på en bærbar datamaskin på et skrivebord i stuen sin

Det er fortsatt svært mange som jobber hjemmefra, og mange kommer sikkert til å måtte gjøre det en god stund fremover også. Hva har hjemmekontoret egentlig å si for strømforbruket?

Det korte svaret er, naturlig nok, at det endres noe. Men mer gledelig er det at vi neppe kommer til å betale så mye mer – og kanskje tvert imot. La oss se nærmere på hvorfor.

  • Lurer du på hva strømmen går til? Med Hafslund Strøm-appen kan du følge med på strømforbruket ditt fra time til time. Les mer og last ned appen her.

Forbruket spres utover dagen

 

Hverdagen ser litt annerledes ut nå: i stedet for å haste ut av sengen, kvikne til i dusjen, trykke frokosten i ungene og hale dem til barnehagen, har vi litt bedre tid om morgenen. Det gjør at strømtoppen på morgenen kommer en liten time senere.

Vanligvis synker forbruket betraktelig når vi ikke er hjemme. Nå som vi faktisk er hjemme på dagtid med lyset på, datamaskiner i bruk, vasker klær og trakter kaffe til den store gullmedalje, bruker vi også noe mer strøm.

Det vil vel si at strømregninga skyter til himmels?

Nei, faktisk ikke. Det er begrenset hvor mye strøm laptopen din på hjemmekontoret kan trekke i løpet av en dag. Og resten av forbruket i husholdningen topper seg – som vanlig – igjen på ettermiddagen, men det er lavere på kvelden og om natten. Noe av dette skyldes at en del husstell nå spres mer utover dagen.

Elbileiere opplever nok en enda større besparelse: Bilen må kanskje ikke lades hver natt, når du ikke må pendle til arbeidsplassen.

Rekordlave strømpriser

 

Selv om koronaviruset har en dramatisk innvirkning på livene våre, er det fortsatt temperatur og aktiviteten i det globale kraftmarkedet som styrer strømprisene. CO2-avgiften, altså den kraftprodusentene betaler for å kunne produsere gass- og kullkraft, har falt kraftig den siste tiden.

Store deler av landet har hatt en mild vinter og vår – til skuffelse for mange. Samtidig har det hatt en stor effekt på strømprisene da etterspørselen er lav. Det har også blåst mye i vinter og vindturbinene har jobbet som bare det – noe som har spart oss for bruk av vannkraft. Beholdningen i vannmagasinene er svært god og det varsles om mulig storflom til våren. Derfor må kraftprodusentene tømme magasinene nå før plussgradene kommer.

Summa summarum: Nordmenn kan trolig se frem til rekordlave strømpriser helt frem til sommeren. Under hjemmetilværelsen bruker vi kanskje litt mer strøm, men totalt sett vil regningen under korona-situasjonen ikke blir noe høyere. Faktisk er det motsatte kanskje mer sannsynlig.

Luft hjemmekontoret godt

 

Så da er det vel bare å watte opp varmen med vinduene på fullt gap? Vel – det kan være lurt å tenke litt langsiktig. Korona-situasjonen er fortsatt veldig uoversiktlig. Vi vet rett og slett ikke hvordan den vil utvikle seg – ei heller hvordan det blir etter at ting har gått tilbake til normalen. Klarer du å spare noen kroner nå, kan det komme godt med senere.

Her er 4 enkle strømtips for hjemmekontoret:

1. Pass på innetemperaturen – du trenger ikke fyre i alle rom selv om du er mer hjemme. Ifølge en nyere studie fra University of Southern California jobber kvinner bedre i varme lokaler enn det menn gjør. I husstanden kan dere løse det ved å benytte forskjellige rom – eller ved å kle dere forskjellig.

2. Kort og effektiv luftig, så slipper du ikke ut for mye varmen fra boligen. Det er selvfølgelig viktig å holde hodet klart når man jobber hjemme – og da er frisk luft viktig. Men luft heller oftere og kortere.

3. Slå av lys og varme i rom som ikke er i bruk.

4. Kjør heller få klesvasker med mye klær, enn mange halvfulle runder.

  • Lurer du på hva strømmen går til? Med Hafslund Strøm-appen kan du følge med på strømforbruket ditt fra time til time. Les mer og last ned appen her.