Til topp

Slik får du mest ut av mobilbatteriet

Ikke gå glipp av ferieminnene på grunn av flatt batteri.

En mobil som tar bilde av en konsert på festival

Få ting er vel mer irriterende enn å gå tom for batteri. Kanskje spesielt nå på sommeren, når du er mye på farten, og du kanskje skal på ferie eller andre utflukter.

Men det kan også være kjedelig å hele tiden stresse med batterinivået. Derfor har vi satt sammen en liste over enkle og nyttige tips som kan redde sommerferien!

1. Ikke la ting skje i «bakgrunnen»

 

Sjekker du stadig vekk mobilen eller i det minste hver gang det tikker inn et nytt varsel? Skjermen er den største strømtyven på mobilen. Jo oftere du vekker den, dess fortere går batteriet. Avslutt apper som «kjører i bakgrunnen» og hele tiden leter etter oppdateringer eller bruker GPS og posisjonstjenester. Gå inn i app-innstillingene og begrens hvilke apper som kan «løpe fritt», selv når du ikke bruker dem. Da kan du heller konsentrere deg om de mange konsertene under musikkfestivalen.

2. Må du svare sjefen på sekundet?

 

Selv om du har en jobb som krever at du sjekker mailen i tide og utide, trenger du kanskje ikke å svare på sekundet? Endre i innstillingene slik at innboksen oppdaterer seg hvert kvarter eller en gang i timen, og sett deg ned heller og sjekk mailen når du faktisk har tid til det. Skrur du av push-varslet også, kan det spare deg for både strøm og stress. Er det noen som virkelig må ha tak i deg, kan de alltids ringe!

missing
For å spare batteri kan du justere hvor ofte mobilen skal lete etter nye e-postoppdateringer. (Foto: oatawa fra Getty Images)

3. Dempet belysning

 

Skjermen er det mest iøynefallende ved enhver mobil, men som nevnt er den også batteriets verste fiende. For å få mer ut av batterier kan du rett og slett å skru ned lysstyrken på skjermen. De fleste smarttelefoner har en funksjon som justerer lysstyrken automatisk etter omgivelsene, men det beste er å skru lysstyrken så lavt som mulig. (Gitt at du faktisk ser hva som foregår, selvfølgelig, og at det ikke er ubehagelig for øynene…)

4. Ikke la skjermen være inaktiv

 

Og vi tar med et siste skjermtips: Sjekk innstillingen for hvor lang tid det tar fra mobilen er inaktiv til skjermen går i svart – og sett den så lavt som mulig. På iPhone kalles det «Autolås», mens for Android-eiere snakker vi om «Hvile» eller lignende. Det er vel ikke vits at skjermen sluker strøm når du ikke engang bruker telefonen? I hvert fall ikke når du ligger på stranda med mobilen i sekken eller veska.

5. Alltid på tilkoblingsjakt?

 

Uansett hvor du befinner deg, vil mobilen fortsette å søke etter mulige tilkoblinger. I ferien forflytter vi oss gjerne rundt – på vei til stranda, rundt i storbyen eller til sjøs – og da er det ikke nødvendig at WiFi-tjeneren alltid står på. I dag er WiFi og Bluetooth-tilkoblinger blitt såpass smarte at de ikke trekker voldsomt mye strøm på å lete etter tilkoblinger. Men skal du et sted uten lademuligheter, kan du jo for eksempel skru av WiFi-tjeneren når du drar til festivalområdet og skrur på igjen hvis du finner en WiFi-sone – og samtidig spare litt strøm.

missing
Ta med deg laderen og lad mobilen i korte strekk, noen ganger om dagen – da holder batteriet seg lengre. (Foto: LightFieldStudios fra Getty Images)

6. Lading: Less is more!

 

Godt vedlikehold av batteriet er viktig – spesielt med tanke på levetiden. Ifølge nettstedet Tech Advisor, bør den vanligste batteritypen i bærbar elektronikk holdes til 50 prosent eller mer. Ta derfor heller flere korte ladinger noen ganger om dagen, og sikt deg inn et sted mellom 40 og 80 prosent batteri.

Dette er selvfølgelig ikke så lett å etterleve når du er på farta i ferien, men har du med deg laderen, kan det jo hende du finner en stikkontakt på en kafé eller rasteplass. Forsøk, så langt det lar seg gjøre, å ikke lade mobilen fra lavt nivå til fullt. Da holder batteriet seg lengre.

Les mer: "Alle" lader mobilen feil – og det tærer på batteriet

7. Unngå ladeangst og knip igjen alt

 

Og er du spesielt gjerrig på strømmen? Aktiver strømsparingsmodus! Da kniper mobilen din på stort sett alt som er strømkrevende, og du kan være trygg på at batteriet holder når du virkelig trenger det.

Ladeangst eller ikke, det er alltid beroligende å ha en god strømavtale! Bestiller du en strømavtale av oss i Hafslund Strøm, ordner vi alt med din nåværende leverandør. Du får en rimelig og forutsigbar strømavtale med 100 % fornøydgaranti!

Bestill Strøm til Spotpris