Til topp

Skal du pusse opp? Da må du ikke glemme dette

Det elektriske anlegget rommer mange muligheter – og potensielle farer om du ikke passer på.

En elektriker på en stige som fikser noe i taket

Visste du at ingen bruker så mye penger på oppussing som vi nordmenn? Samlet bruker vi hele 70 milliarder kroner på å modernisere hjemmene våre … hvert år!

Og har du først bestemt deg for å pusse opp, kan det være smart å planlegge nøye. Her er det mye tid og penger å spare, for eksempel ved å oppgradere det elektriske anlegget i samme slengen. Sjansen er nemlig stor for at det også trenger en modernisering.

– Det elektriske anlegget er også noe som svekkes over tid. Belastningen endrer seg, og om det er flere som har bodd i boligen over tid, er det svært få som bruker anlegget helt identisk, forteller Jon Henrik Leere.

Han er el-takstmann og innehaver av Norsk Elektro, Elektroskolen AS og Brannetterforskning AS.

Her deler han sine beste tips om hva du bør vite om oppussing av det elektriske anlegget:

Styr unna den faste elektriske konstruksjonen

Når du skal i gang med oppussing av det elektriske i boligen din, anbefaler Leere deg på det sterkeste å bruke et registrert elektroforetak. Sørg også for at du får dokumentasjon på det som blir gjort.

– Det kom et krav om dette i 1999. Jeg jobber mye med eierskiftesaker som går til rettsapparatet, fordi selger mangler dokumentasjon. Skal du hente inn dette fra andre, er det ofte uforholdsmessig kostbart, sier Leere.

Selv om det kan være fristende å gjøre ting selv, er det strenge regler for hva du har lov til og hva du må ha fagfolk til. Så hva har du egentlig lov til?

– Du har ikke lov til å gjøre noe på den faste elektriske konstruksjonen selv, men du kan for eksempel skifte et sprukket deksel. Du har også lov til å reparere en taklampe som går i stykker, så lenge den ikke er en del av den faste konstruksjonen., sier Leere – og henviser til DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) for en full oversikt.

Dette er viktig å vite noe om ...

Belysning, dimmere, stikkontakter, gulvvarme, smarthusløsninger og solcellepanel – dette er bare noen av temaene som kan dukke opp når du skal oppgradere det elektriske anlegget i boligen din.

For eksempel er det mange av dagens smarthusløsninger som verken krever store investeringer eller elektriker. Merk likevel at det finnes noen smartdimmere som en elektriker må montere, som disse. Utover dette, er det mye som bare kan kobles på det eksisterende anlegget, som lyspærer som kan skrus rett i lampene og deretter kobles rett til smarthusassistenten og/eller mobilen.

Her tipser Leere ut fra egne erfaringer:

Belysning

Svært mange installasjoner av downlights blir ifølge Leere ikke gjort på riktig måte, og ivaretar ikke tetthetskrav i boligen. Varm og fuktig luft går opp mot loftet, noe som kan forårsake soppdannelser, som igjen kan påvirke inneklimaet.

– Dette er tilfeller som stadig havner i rettsapparatet. Sørg bare for å bruke registrert elektroforetak som vet hva de gjør for å unngå dette, sier han.

Stikkontakter

I Bolignormen fra 2010 kom det et minimumskrav til antall faste stikkontakter i en bolig. Dette for å beskytte mot brann på grunn av overbelastning/varmgang, og redusere bruken av skjøteledninger og -kontakter. For eksempel skal det være minst to uttak per påbegynte 4 kvm gulvareal i både stue, soverom, arbeidsrom og oppholdsrom.

– Boliger som selges, og da eldre boliger, er designet for en annen tid. Vi bruker mye mer utstyr i hjemmet nå enn for 50 år siden, for eksempel. Tidligere har man heller ikke tenkt kvalitet i like stor grad, og dermed levert dårligere produkter som fort går i stykker. Det har medført mange branner. Følg Bolignormens krav når det skal monteres stikkontakter, sier Leere.

Solcellepanel

Ønsker du å installere solcellepanel, bør du med tanke på elsikkerhet gjøre visse forberedelser og tiltak i forkant. El-takstmannen sitt beste tips er å oppsøke et elektrofirma med erfaring på området.

– Det gjøres mye rart der ute. Det er viktig at man gjør nødvendige sikkerhetstiltak for å unngå uhell. Skjer det, er det viktig at man er rustet for det og ikke setter andres liv i fare.

Gulvvarme

Under oppussing er det mange som velger å etterisolere boligen for å redusere fyringskostnadene. Dette medfører gjerne at du legger gulvvarme, og da er det spesielt én ting du bør være obs på.

Ifølge Leere er det i dag lett å få tilgang til elektrisk materiell, men det gir deg likevel ikke lov til å montere på egenhånd. Og i jakten på fagfolk, bør du være kritisk.

– Enkelte branner er forårsaket av feil i tilkobling og belastningen til varmefolie. Legger du for eksempel ut jobben hos Mitt Anbud, kan du sjekke opp firmaet i DSB sin oversikt. Mange boligeiere blir lurt, så sørg for troverdig, pålitelig dokumentasjon, et registrert firma og kvalifiserte elektrofolk.

LED-pærer og dimmere

LED-pærer kan lyse i hele 25 000 timer, og kan erstatte eksisterende belysning og lyssette rom på en helt ny måte. Men det er spesielt én ting du bør huske på ved montering:

– De gamle tradisjonelle halogenlampene har økt brannrisiko, mens LED-pærer definitivt avgir mindre varme, og du får mer lys ut av pæra. Ikke glem at om det skal monteres lamper i taket mot et kaldt loft, er det svært viktig å ha fungerende dampsperre, sier Leere.

– Husk også at dimmeren du velger må være egnet for å dimme LED-belysning. Monterer du en vanlig dimmer, risikerer du å få for få watt samlet sett til at dimmeren fungerer, og lyset vil bli stående og blafre.

Les også: 14 spørsmål og svar om LED-lys

Den største fallgruven

Den største fallgruven du kan gjøre ved oppussing av det elektriske, er ifølge Leere å ikke bruke et registrert firma. Da risikerer du betydelige avkortninger i utbetalinger fra forsikringsselskap.

– Jeg anbefaler deg å få alt arbeid kontrollert av en NEMKO-godkjent (Norges Elektriske Materiellkontroll) el-takstmann, spesielt når du overtar bolig. Har du nylig kjøpt hus og skal pusse opp, er det ofte mye feil med det elektriske som involverer det byggetekniske.

Ifølge Leere snakker vi om erstatninger i hundretusenkronersklassen. Sjekk derfor status før du går i gang med noe – noe du uansett bør gjøre uavhengig når du har kjøpt boligen.

– Dette har med Avhendingsloven sin tidsbegrensning for å komme med krav å gjøre. Et krav i dag kan være foreldet i morgen.

Viktig å huske ved oppussing av det elektriske:

  • Du har ikke lov til å gjøre noe på den faste elektriske konstruksjonen selv.
  • Vær nøye med dokumentasjon av alt arbeid, både det som er gjort tidligere og når du selv bor der.
  • Forhold deg til regelverket, og ikke la ufaglærte gjøre en jobb for deg bare fordi det er billig. Det kan fort bli veldig kostbart.

Kilde: Jon Henrik Leere, el-takstmann og innehaver av Norsk Elektro, Elektroskolen AS og Brannetterforskning AS.