Til topp

Hvor mye koster det å bruke gavene du gir bort?

Mange av de mest populære julegavene går på strøm, og i julen bruker vi kanskje litt mer strøm enn vanlig. Men vet du egentlig hvor mye strøm de ulike tingene bruker?

Pent innpakkede julegaver

Det er ikke alltid like lett å finne den perfekte gaven til alle på julegavelisten – men ofte ender det opp med å bli noe som bruker strøm. Kanskje har du en far som ønsker seg ny kaffetrakter til morgenkaffen, eller en mor som sårt trenger en ny hårføner? Eller kanskje en bror eller søster som har stereoanlegg øverst på ønskelista?

Men vet du egentlig hvor mye strøm de ulike tingene bruker? Vi har gjort regnestykket for deg – sånn for moro skyld.

Så mye bruker de ulike elektroniske dingsene

 

Selv om det er oppvarming av bolig som står for størstedelen av strømregninga, er det flere av de dagligdagse dingsene våre som trekker strøm. Regnestykkene under er gjort med utgangspunkt i at den totale strømutgiften er 90 øre per kWh.

Hårføner
Elektroniske dingser til håret må byttes ut i ny og ne, og kanskje er hårføner et godt gavetips til noen du kjenner? Du føner kanskje ikke håret hver dag, men gjør du det totalt i én time i løpet av en uke, bruker du 40 kWh i året. Det er ikke mye, og utgjør bare 36 kroner totalt. Med andre ord kan du føne håret ditt med god samvittighet – i alle fall med tanke på strømutgiftene.

Kaffetrakter
Det er mange av oss som bare må ha en kopp kaffe om morgenen, og det er fin gave til den kaffeglade. Om vi tar utgangspunkt i at kaffetrakteren er i bruk 3,5 timer i løpet av en uke, utgjør dette 270 kWh i løpet av et år. Dette koster deg årlig 243 kroner – som utover selve kaffeutgiftene, er mye rimeligere enn å kjøpe med deg en kaffe fra kafeen på hjørnet når du er på farta.

Stereoanlegg
Kjenner du noen av den nostalgiske typen, eller som bare setter pris på et skikkelig stereoanlegg? Da kan du gå til innkjøp med god samvittighet. Om du bruker et gjennomsnittlig stereoanlegg 28 timer i uken, altså i snitt fire timer om dagen, bruker det totalt bare 40 kWh i året – som utgjør 36 kroner årlig. Det er en billig penge for god musikk.

Brødrister
En brødrister kan på få minutter forvandle tørre og slitne brødskiver til varme og sprø godbiter, og er en gave alle setter pris på – og kanskje spesielt på vinterstid. Ikke bruker den spesielt mye strøm heller, med utgangspunkt i 0,2 timer i uken. Det er faktisk snakk om så lite som 10 kWh i året, som utgjør bare 9 kroner årlig.

Strømforbruk i førjulstiden

 

I førjulstiden bruker vi også større husholdningsapparater aktivt. Vi baker julekaker, lager julemiddag, støvsuger huset, vasker klær, rydder og ordner. Når det kommer til selve julen, går det mye i TV og spill for mange. Vi har tatt en titt på hva også disse ulike tingene bruker i strøm.

Støvsuger
Støvsuging inngår som regel i julevasken, men drar på ingen måte de største utgiftene. Støvsuger du i én time i uken, koster det deg faktisk bare 45 kroner i året. Du kan med andre ord ikke bruke skylde på høye strømregninger for å slippe unna støvsugingen ...

Komfyr
Enten du er tilhenger av ribbe eller pinnekjøtt til jul, og skal lage julemiddag hjemme hos deg selv, er du avhengig av komfyren din for å komme i havn. Heller ikke denne bruker særlig mye strøm i løpet av et år, og faktisk bare 800 kWh og 720 kroner i året – med utgangspunkt i syv timer i uken. God julemiddag!

Oppvaskmaskin
Det blir fort mye oppvask i løpet av julen, og da er oppvaskmaskinen ekstra god å ha. Om den står på rundt 7 timer totalt i uka, koster det deg faktisk bare 657 kroner i året – eller 1,80 kroner per time brukt. I julen brukes den mest sannsynlig noe mer, siden det er mange måltider som skal nytes i fellesskap med familie og venner.

TV
Det er ingen hemmelighet at vi ser mye på film og TV i julen – det hører liksom med. Hva er vel en jul uten «Love Actually» og «Hjemme Alene» eller «Grevinnen og hovmesteren» og «Tre nøtter til Askepott»? Men har du tenkt over hvor mye strøm TV-en bruker? Om du tar utgangspunkt i 21 timer TV-titting i uken, utgjør dette bare 110 kWh og 99 kroner i året. Men så er det jo en mulighet for at det kanskje blir litt flere timer i julen …?

Spillkonsoll
Julen fører for de fleste med seg flere fridager, og mange benker seg kanskje foran TV-en for å spille TV-spill en time eller tre. Men visste du at PlayStation 4 bruker 10 ganger så mye strøm som en gammel Nintendo? Det betyr at du for 1 krone strømforbruk kan spille PS4 i 15 timer, mens du kan spille Nintendo i 150 timer for samme prisen. Dette på grunn av økt maskinkraft, som også øker behovet for strøm. Kanskje du skal dra frem den gamle konsollen fra loftet i julen?

Mobiltelefon
Selv om vi alle burde bli flinkere til å legge bort mobiltelefonen i juleferien, kan dessverre ikke akkurat høye strømregninger være et argument for å gjøre det. Lader du mobilen din fullt opp en gang om dagen, koster deg det årlig bare rundt 4,50 kroner. Likevel håper vi du klarer å ta litt juleferie fra mobiltelefonen også – det trenger vi alle.

God jul!

Husk at det er mange faktorer som påvirker strømforbruket ditt. Type bolig, størrelse på bolig, hvor mange dere er i husstanden, hvor i landet du bor, om det er andre energikilder enn strøm som brukes til strøm og temperaturen utendørs er med på å bestemme beløpet på strømregninga.