Til topp

Hvem bruker mest strøm?

Vi besøkte et jentekollektiv og et guttekollektiv

To unge kvinner foran en PC i sofaen
Venninnene Alina Khizrieva (t.v.) og Viktoria Amble Larsen følger jevnlig med på strømmarkedet, og tar forholdsregler for å takle måneder med høye strømpriser.

Hvor mye strøm bruker egentlig jenter på badet? Og går all guttas strøm med til PlayStation? Vi besøkte to kollektiver for å se om det er hold i fordommene om strømforbruket til de ulike kjønnene.

– Alle sammen har svømmebriller i hver sin farge, sier Alina Khizrieva, muntert. Hun peker på et rosa plastbånd formet som et par svømmebriller, festet rundt vannglasset hennes.

Svømmebrillene skal sørge for at de fire jentene i kollektivet ved Holbergs plass til enhver tid vet hvilket glass som tilhører hvem. Da unngår de at oppvaskmaskinen fylles opp unødvendig.

Byggingeniørstudent Khizrieva og studiekamerat Viktoria Amble Larsen har tatt fatt på siste året av bachelorutdanningen ved OsloMet. De bor sammen med to andre jenter i det som en gang var et kontorbygg, et steinkast unna universitetet.

– Det er sykt dårlig isolert her, så det trekker veldig fra vinduene. Vi bruker mye strøm til oppvarming og har to panelovner som stort sett står på full guffe når det er kaldt, forteller Larsen.

Den lange sommeren har derfor vært svært velkommen, delvis på grunn av det varme været, men også for lommeboka. Strømregningene til jentekollektivet kan nemlig bli ganske store når det er kaldt ute. I mars betalte de 3300 kroner for strøm og nettleie. Mesteparten gikk til oppvarming.

De fire jentene er derfor påpasselige med å samkjøre klesvaskingen, og de passer på hverandre slik at ovner og lys ikke står på unødvendig.

– Men vaskemaskinen går minst én gang daglig, så den bruker nok en del strøm, innrømmer de to venninnene.

Guttene: – Skjermene står alltid på!

 

Guttekollektivet i Bogstadveien er enkelt innredet. Stuen har en hjørnesofa og et lite bord som står inntil den lengste veggen. En lyslenke kaster et rødskjær på de ellers hvite gipsveggene. Enda en sofa er siktet inn mot en flatskjermen.

– Tv-en i stua slås aldri av, og vi har også skjermer på rommene våre som stort sett er skrudd på. Jeg lader mobilen i PlayStation-en og den står på hele dagen, forteller Henrik Premer.

I motsetning til jentene, vasker guttene i Bogstadveien klær omtrent en gang i uka, gjerne hver for seg.

– Men her om dagen spurte du om jeg hadde noen boksere som måtte vaskes. Da tenkte jeg «chill, da slipper jeg å vaske», sier Premer til kameraten Sigurd Østmoe, som går i klasse med jentene ved Holbergs plass. Han er ganske sikker på at jentekollektivet bruker mer strøm enn de tre kompisene i toppen av Bogstadveien.

– Leiligheten til Alina og Viktoria er veldig gammel. Der trekker det nok mye fra vinduene, og så er de én person mer enn oss. Vinduene våre er solide og godt isolerte, sier Østmoe.

Uansett hvordan du bor er det fint å ha en god strømavtale! Bestiller du en strømavtale av oss i Hafslund Strøm, ordner vi alt med din nåværende leverandør. Du får en rimelig og forutsigbar strømavtale med 100 % fornøydgaranti!

missing
Jentene bor i en gammelt kontorbygning som ikke er altfor godt isolert.

Men også guttene fikk merke den kalde vinteren, både på kroppen og i kroner. De betalte 686 kroner i mars bare for strømmen. Sammen med nettleia ble det litt over 1200 kroner.

Tror på stereotypene

 

Viktoria Amble Larsen tror forskjellen på strømregningene kunne vært mye større.

– De glemmer nok å skru av ovner, har lys på om sommeren og vinduene på vidt gap. De er nok ikke like flinke til å vaske klær sammen, men til gjengjeld vasker de nok også sjeldnere.

I jentekollektivet har de kustus på strømforbruket. Blir regningen for stor, snakker de sammen i plenum og sørger for å redusere forbruket den påfølgende måneden. Både Khizrieva og Larsen sier de tar forholdsregler som å sette av penger i måneder med lavt forbruk og alltid ha en bufferkonto.

– Jeg tror guttene surrer det bort litt mer, fastslår Khizrieva, og legger til med et smil:

– Kanskje de sparer strøm til oppvarming ved å game dagen lang? Det kommer sikkert mye varme fra en Playstation.

Ganske riktig:

– Det ble ganske svett her da vi hadde en kompis på besøk og alle satt i stua og spilte, ler Henrik Premer. Han forteller at strømregningen aldri vært et tema i kollektivet. Han skrur på panelovnen når han er kald og skrur den av når den ikke trengs.

missing
– Tv-en i stua slås aldri av, og vi har også skjermer på rommene våre som stort sett er skrudd på, forteller Henrik Premer (t.v.) og Sigurd Østmoe.

For kameraten er det litt annerledes.

– Jeg er jo student og tåler ikke altfor store regninger. Derfor er jeg nok litt mer bevisst strømforbruket enn Henrik som er i fast jobb.

De er enige om at jentene nok dusjer mer og bruker lengre tid på badet forøvrig. Guttene tror oppvarmingen i et eldre bygg, hyppig klesvask og det nevnte stellet utgjør hovedforskjellen på strømregninga til de to kollektivene.

Strømeksperten: – Hårføner dyrere enn PS4

 

Men hva er egentlig utslagsgivende for hvor mye de to kollektivene må betale i strøm?

– En hårføner bruker omtrent 2000W når den er i bruk, som er ti ganger så mye som en 55 tommers flatskjerm og PlayStation 4, som samlet bruker omtrent 200W, sier Ole Kroken, Business Manager Privatmarked i Hafslund Strøm.

Antar vi at guttene spiller i snitt én time daglig og jentene til sammen bruker hårføneren én time hver dag, så blir kostnaden for hårføneren omtrent 60 kroner per måned – ti ganger så mye som PlayStation-spilling, som vil koste rundt 6 kroner. Guttene har riktignok én flatskjerm og PS4 hver, og i perioder spiller de nok langt mer enn bare én time om dagen.

– Dette utgjør likevel bare et par prosent av totalforbruket, så det er nok ikke her forskjellen mellom kollektivene oppstår.

Oppvarming er strømslukeren

 

Skal kollektivene kutte i strømutgiftene er nøkkelen oppvarming, forteller Kroken i Hafslund Strøm. Det er nemlig vanlig å regne at like over 70 prosent av strømforbruket går til oppvarming og varmtvann for boliger på rundt 120 kvadratmeter.

– Dette varierer jo selvfølgelig etter hvor godt isolert bygningen er, eller hvor i bygget boligen ligger hvis det er en leilighet. Men har man elektrisk oppvarming er dette det som bruker mest strøm for de aller fleste i løpet av året, sier Kroken.

Hvilke grep kan de to kollektivene ta for å redusere strømbruken?

– Å redusere innetemperaturen er et enkelt tiltak. Som en tommelfingerregel kan vi regne at å senke innetemperaturen med én grad kutter fem prosent av forbruket som går til oppvarming, sier Kroken, og fortsetter:

– Hvis de har ovner med tidsstyring eller går til innkjøp av en løsning for dette, så er det et enkelt tiltak for å slå av ovnene når de sover eller ikke er hjemme, uten at det går utover komforten. I tillegg bør de også lufte ofte i korte perioder, i stedet for sjeldent og lenge av gangen.

Hvor mye sparer jentene på vaske klær sammen?

– En moderne vaskemaskin er ganske så effektiv, og kostnaden for å kjøre en syklus på 60 grader er gjerne under en krone, avhengig av maskin og strømpris. Så det er kanskje ikke her de sparer mest totalt sett.

Kroken syns likevel ikke det en dum idé å fylle opp til maskinens kapasitet og vaske på lave temperaturer. Særlig hvis det blir minst én klesvask hver eneste dag.

Hvilke anbefalinger har du til de to kollektivene?

– Det viktigste for å redusere strømregningen er å redusere forbruket. Vi anbefaler generelt å velge en spotprisavtale, der prisen følger markedsprisen for strøm, og man slipper å følge med på hvilken pris selskapet setter. Prisen vil variere dag for dag og time for time, men det har vist seg å være det billigste over tid.

Kroken ber deg være oppmerksom på at «gode» tilbud på strøm ofte viser seg å bli dyrere over tid. Strømeksperten anbefaler å lese gjennom vilkårene for avtalen du velger, og se at produktet ikke endrer seg etter en kampanjeperiode, eller at strømleverandøren har anledning til å endre pris uten å varsle deg direkte.

– Vi anbefaler kollektiv å velge en spotprisavtale sammen med vår tjeneste Lik Betaling. Da får de et fast månedsbeløp, uten at de betaler mer for strømmen. Dette kan være enklere å betale inn i et kollektivt, sammenlignet med strømregninger hvor månedsbeløpet kan variere mye gjennom året.

Er du lei av uforutsigbare strømregninger? Bestill en strømavtale hos Hafslund Strøm og få 100% fornøydgaranti! Du kan også legge til tjenesten Lik Betaling som sikrer mot store prissvingninger med et fast rimelig månedsbeløp.

Bestill Strøm til Spotpris