Til topp

Grepene som kan redusere strømforbruket ditt

Våre beste strømsparetips til deg

To hender som bytter ut en lyspære

– Det er ingen tvil om at det kan lønne seg å ta grep i hjemmet for å redusere strømforbruket. For de fleste handler det kun om småting – småting som likevel er med på å senke utgiftene. Ved å gjøre dette, sparer du ikke bare lommeboken, men også miljøet, sier Ole Kroken, business manager for Hafslund Strøm.

Her er ni konkrete tips som kan være med å redusere strømutgiftene når høst- og vinterkulden melder sitt inntog.

Senk innetemperaturen

 

Hvis du bor i et stort hus hvor ikke alle rommene blir brukt, er det ingen grunn til at hver eneste lille krok skal varmes opp til sydentemperatur.

– Du kan også investere i en panelovn med wifi, som gjør det enklere å senke temperaturen når du ikke er hjemme, sier Kroken.

Bruk sparepære

 

De fleste lyskilder du har i hjemmet ditt tåler fint å gå fra vanlig pære til sparepære. Disse har ofte lengre levetid enn vanlige pærer, og bruker mindre strøm.

– Led-pærer bruker 90 prosent mindre strøm enn tradisjonelle glødelamper. Det kan også være lurt å installere dimmere, sier Kroken.

Et lite tips, som jo er ganske selvsagt: Slå av lyset i rom du ikke bruker.

Bytt til sparedusj

 

Ifølge Enøk Norge går hele 15 prosent av strømforbruket ditt til å varme opp vannet du bruker.

– Sparedusjen har mindre dyser i dusjhodet, hvilket gjør at du bruker mindre vann. De fleste vil ikke legge merke til en slik endring, men på strømregningen vil det garantert synes – spesielt om dere er mange som dusjer i husholdningen, sier Kroken.

Ikke fyr for kråka

 

Har du opplevd at det trekker fra vinduet eller fra døra? Da er det i så fall mye unødvendig strøm som flyr – bokstavelig talt – rett ut av vinduet.

– Ved å montere tettelister rundt dører, vinduer, vegg- og taklister hindrer du varmelekkasjer. Hvis du ønsker å ta en sjekk av boligen din så kan du føre et stearinlys tett inntil listene for å se om lyset blafrer. Blafrer det? Ja, da har du en lekkasje.

Kjøleskapet og fryseren suger strøm

 

– Visste du at kjøleskapet bør ha temperatur rundt fire til fem grader, og fryseren bør ligge på minus 18 grader? Hvis du har stilt inn kjøleskapet ditt på en lavere temperatur øker faktisk strømforbruket ditt med seks til åtte prosent per grad, sier Kroken.

Kokkelér lurt på kjøkkenet

 

– Et godt tips er faktisk noe så enkelt som å slå av ovnen like før maten er ferdig. På den måten kan du utnytte ettervarmen i stedet, og dermed spare strøm, sier Kroken.

Senk temperaturen når du vasker tøy

 

De fleste av oss har gjennom flere år med klesvask innarbeidede vaskerutiner. Kanskje tar du sengetøy, håndklær og undertøy på 90 grader? Uansett hvilke rutiner du har lagt deg til, kan det være greit å vite at du faktisk kan spare opptil 60 prosent strøm ved å halvere temperaturen.

– Du kan for eksempel sette ned temperaturen fra 60 til 40 grader på enkelte plagg som ikke er så skitne. Husk også å fylle opp tørketrommelen når du tørker tøy, ettersom du bruker mye mindre strøm per kilo med en full trommel.

Hold vaskedøren åpen

 

Når du først har satt i gang tørketrommelen, er det lurt å holde døren til vaskerommet åpen, forteller Kroken.

– Dersom rommet blir for varmt, reduseres trommelens effektivitet og den bruker unødvendig mye strøm. Tenk også på at ved å åpne døren får du varme inn i huset eller leiligheten din, slik at du slipper å bruke like mye strøm til oppvarming.

Velg riktig strømleverandør

 

– Hos Hafslund Strøm får du en rimelig og forutsigbar strømavtale med 100 prosent fornøydgaranti. I tillegg kan du enkelt sikre deg mot de høyeste pristoppene med Maksprisgaranti, sier Kroken.

Kroken trekker frem at på generelt grunnlag kan en husholdning på 150 kvadrat med to voksne og to barn, potensielt spare rundt 2000 til 3000 kroner i året ved å ta grep rundt strømforbruket. Hvor mye du sparer vil variere med tanke på hvor høyt strømnivå du har i dag, hvor godt isolert huset ditt er og hvor mange som bor i huset eller leiligheten.