Til topp

En grønnere hverdag

5 superenkle tips til deg som vil bli litt mer miljøvennlig i hverdagen

missing
– Hvert år hugges det regnskog som gir klimagasser tilsvarende utslipp fra alle verdens biler, forteller seniorrådgiver i Regnskogfondet Anders Bolstad.

Miljøutfordringene er store, og av og til kan det føles vanskelig å selv gjøre noe fra eller til. Kjøre mindre bil, reise mer kollektivt, fly mindre, kutte ned på kjøtt- og meieriprodukter, gjenbruke mer, bruke mindre plast. Alt dette er viktig for å ta vare på kloden vår. Men, å styre hverdagen i en litt mer bærekraftig retning er enklere enn du tror. Vi spurte Regnskogfondet om fem enkle miljøvennlige tiltak som gjør verden til et litt bedre - og grønnere - sted.

– Hvert år hugges det regnskog som gir klimagasser tilsvarende utslipp fra alle verdens biler, forteller seniorrådgiver i Regnskogfondet Anders Bolstad.

– Bevaring av regnskog er et av de viktigste miljøtiltakene som kan gjøres på vår klode. Regnskogen binder store mengder karbon. Når skogen hugges frigjøres dette og man mister lagringsevnen. Regnskogen bidrar også til å opprettholde nedbørsmønstre som igjen preger klimaet vårt.

Du kan bidra til å bevare regnskog gjennom strømavtalen din. Ved å velge Grønt Valg fra Hafslund Strøm, garanteres du at den samme mengden strøm som du bruker kommer fra fornybare energikilder som solenergi, vindkraft, vannkraft og bioenergi. Du får også én time gratis profesjonell energirådgivning hvert år, samtidig som du støtter Regnskogfondet med 100 kr i året.

Bestill Grønt Valg
 

Men et bærekraftig strømvalg er bare én av flere enkle ting du kan gjøre for å skåne planeten:

1. Unngå palmeolje – og ikke bare i maten

 

Produksjon av palmeolje har lenge vært - og forblir - en av de største truslene mot verdens gjenværende regnskog. Men hvordan redusere bruk av palmeolje?

– De fleste forbinder palmeolje med matvarer, men oljen blir også brukt i alt fra sminke, sjampo og hudkremer, til stearinlys, dyrefôr og biodrivstoff, sier han.

Når det gjelder produkter som sminke og andre velværeprodukter er det dessverre vanskeligere å finne ut om de inneholder palmeolje. Om noen typer produkter vet vi likevel en god del. Regnskogfondet har nemlig undersøkt palmeoljeforbruket i hurtigmatkjeder og i levende lys.

2. Gå for grønn strøm

 

Det finnes flere enkle og effektive løsninger for å redusere strømforbruket. Utover å slukke lysene i rom man ikke er i, kan man bytte til sparepærer og montere sparedusj for å bruke mindre varmtvann.

Å senke innetemperaturen har betydelig påvirkning på strømforbruket over tid. Én grad ned kan redusere forbruket med fem prosent. Har du panelovner kan du også feste koblingsur på for å senke temperaturen ytterligere om natta eller når du ikke er hjemme.

– Vær bevisst på disse faktorene i hverdagen, sier Bolstad. – Her kan det spares både penger og miljø!

Videre anbefaler Regnskogfondet å velge Grønt Valg fra Hafslund Strøm. Da garanteres det at det blir produsert fornybar strøm tilsvarende det du forbruker. Man får også én time gratis profesjonell energirådgivning hvert år.

Her kan du lese mer og enkelt bestille Grønt Valg.

– I tillegg bidrar man til bevaring av regnskog, som er et meget effektivt miljøtiltak, sier Bolstad.

3. Kutt papirbruken

 

En stor del av regnskogstømmeret som brukes i papir- og papirmasseproduksjon er ulovlig hogget, eller hogget på en ikke bærekraftig måte. Den globale etterspørselen etter tømmer vil trolig tredobles innen 2050, noe som vil øke presset på regnskogen ytterligere.

– Trenger man egentlig å printe ut noe nå til dags?, spør Bolstad. - Om en fysisk kopi er nødvendig, sørg for å bruke svanemerket eller EU Ecolabel sertifisert, resirkulert kopipapir.

4. Si nei til tropisk tømmer

 

Den nådeløse jakten etter tropisk tømmer er en av de største truslene mot regnskogen i dag, og store mengder sårbare tresorter ender opp i norske butikker. Men hvilke treslag er egentlig tropiske?

– Dette er ikke alltid lett å vite, sier Bolstad, så spør alltid etter hvilket materiale produktet er laget av hvis du skal gå til innkjøp av noe som består av eller inneholder trevirke.

5. Innfør kjøttfri dag

 

Visste du at kjøttindustrien i Amazonas står for mellom 61 og 75 prosent av regnskog-ødeleggelsen i landet? Ved å innføre en kjøttfri dag i uken kan du ta et lite steg både for bedre helse og også bevaring av regnskogen.

Særlig produksjonen av soyabasert fôr til fisk- og kjøttindustrien globalt er et stort problem, forklarer Bolstad.

– Soyaproduksjon er fremdeles koblet til avskoging i Amazonas, sier han.

– Fôr som gis til norsk storfe og oppdrettsfisk inneholder soya. Derfor bør forbruket av kjøtt og oppdrettsfisk reduseres for å dempe etterspørselen etter soyabasert fôr.

Vil du bidra til å bevare regnskog gjennom strømavtalen din? Med Grønt Valg fra Hafslund Strøm bevarer du 10.000 m² regnskog i året.

Bestill Grønt Valg