Til topp

Dette bør du se etter på visning – og spørre megleren om

Et par på visning som snakker med en megler

Det er naturlig nok færre på visning for tiden, så du har anledning til å bruke tiden godt. Visningen er din sjanse til å undersøke om drømmeboligen faktisk er så bra som den virker. Men hva skal du se etter og hva er lurt å spørre megler om?

Du er kanskje en av mange som sitter hjemme og sikler på en ny bolig før sommeren. I iveren etter å sikre seg et fortrinn i kampen om arealene, er det kanskje lett å glemme at også du som kjøper har plikt til å undersøke boligen.

Skal du flytte? Husk å ta med deg den gode strømavtalen din.

Ifølge Forbrukerrådet, er det vanskelig å vinne frem med krav hvis du oppdager feil etter kjøp, dersom du kjente til feilen eller burde forstått at det kunne være en feil.

– Også bolighandel starter med hjemmelekse! Last ned salgsoppgaven (med vedlegg), les gjennom, og bruk mest tid på de kjedeligste sidene – de med tekst, skriver Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver hos Norges Eiendomsmeglerforbund.

Spør i dag, unngå store utgifter i morgen

 

De meste gjennomgående rådene på nettet er å forsikre seg at det ikke er fukt på bad og kjøkken, og undersøke tilstanden til el-anlegget. Her kan du støte på store utgifter i fremtiden dersom du ikke er grundig nok.

Huseiernes Landsforbund råder deg til å se etter løse ledninger eller brunsvidde stikkontakter. Kan eier dokumentere at el-anlegget er kontrollert de siste årene, hvor gammelt det er og hvem som har gjort eventuelle utbedringer? Ser det ut som at eier har gjort koblinger på egenhånd, bør det lyse i en varsellampe eller to.

Dersom årlig strømforbruk ikke står oppført i prospektet, bør du spørre om også dette. Kjenn etter med hånda om eventuelle ovner står på. Må de ha på varmen om våren, blir det kaldt (og kostbart) om vinteren!

Og når vi først er inne på strøm: Husk at det ikke er nødvendig å ta imot strømavtalen megleren tilbyr. Det er nemlig ingen selvfølge at denne er rimeligst. Sett deg inn hvilke leverandører som opererer i området, og vit at du kan bestille strøm både før, under og etter flytting på hafslundstrom.no

Bruk nesa!

 

Kjenner du mugglukt på bad og kjøkken er det, ikke overraskende, et dårlig tegn. Du bør også se etter buler eller skjolder under oppvaskbenken, på gulvbelegget eller parketten. Dette kan være klare tegn på lekkasje.

Er det membran i gulv og vegger på bad og våtrom? Er bad- og våtromsarbeid utført av en godkjent rørlegger, og kan dette dokumenteres?

Vær i forkant av nabokranglene

 

Drømmeboligen avhenger ikke bare av det som befinner seg mellom hjemmets fire vegger. Kanskje er det krangler eller andre forhold i borettslaget eller nabolaget? Spør når du er på visning, så er du i forkant.

Megler kan også opplyse om planlagte byggeprosjekter, utbedringer og reguleringer. Vil fellesutgiftene øke i tiden fremover? Mye informasjon står i «de kjedeligste» sidene av prospektet, men hvorfor ikke spørre når du først er på visning?

Når du kommer hjem fra visning bør du ha dannet deg et godt helhetsinntrykk av boligen. Carsten Henrik Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund ber deg vurdere om bokvaliteten er slik du ønsker, om boligen er tilfredsstillende teknisk og om den faktisk oppfyller dine behov.

– Og kanskje det viktigste: Stemmer det med magefølelsen? avslutter Pihl.

Stresser du med å få på plass alt i forbindelse med boligkjøp? Bestiller du strøm av oss i Hafslund Strøm når du flytter, er du i alle fall sikker på at du har en god og trygg strømavtale.

Bestill her