Til topp

Dette bør du vite om lading

Er det brannfarlig å lade mobilen om natta? Er hurtigladere så mye raskere enn vanlige ladere? Dette bør du tenke på når du skal lade dingsene dine.

En dame som sitter med en bærbar PC og lader telefonen sin

Vi trykker, taster, knipser og sender. Og lader, igjen og igjen og igjen. Men når er det best å lade mobilen sin, og hvor mye bør den lades? Hva kan man gjøre for å slippe å lade så mye? Og hvordan kan man lade fortest mulig?

Her er rådene du trenger for å lade sikkert og effektivt.

Kan jeg lade mobilen om natta?

 

Uansett hva du lader, er det lurt å lade på dagtid og i nærheten av der du befinner deg. Litiumbatterier har ifølge Store norske leksikon høyt energiinnhold, og kan avgi brannfarlige gasser og ta fyr om de kortsluttes. Heldigvis skjer det sjelden, men det bør være grunn nok til å ikke lade mens du sover.

Mobilen bør heller ikke ligge under puter eller oppå dyna mens den lader, da kan den bli veldig varm. Det aller beste er å legge mobilen på et underlag som ikke kan ta fyr mens den lader.

Bør jeg lade mobilen når batteriet nesten er tomt?

 

Tidligere var det nikkel i batteriene i mobiltelefonen. Slike batterier måtte lades når batteriet var tomt og opp til hundre prosent. I dagens mobiltelefoner er det litiumbatterier. De tåler å lades litt nå og da, og skal faktisk bare lades i små doser av gangen.

Batteriets levetid reduseres nemlig hvis telefonen lades helt ut. Overlading er heller ikke bra for batteriet, det vil si å lade telefonen når det har 90 prosent batterikapasitet. Det beste er å holde batterikapasiteten mellom 20 og 80 prosent, og aller helst mellom 40 og 80 prosent, det vil si ikke under 40 og ikke mer enn 80 prosent.

Og husk å alltid lade mobiltelefonen i romtemperatur. Høye og lave temperaturer reduserer batteriets levetid.

Les også: "Alle" lader mobilen feil – og det tærer på batteriet

Er hurtigladere så mye raskere enn vanlige ladere?

 

En hurtiglader har høyere strømstyrke, spenning og effekt enn en vanlig lader, og vil derfor lade mobilen raskere. Men man skal alltid bruke en lader som er tilpasset sin mobil, og ikke la seg friste til å for eksempel bruke iPad-laderen.

Alle mobilbatterier har såkalte ladesykluser, og kan lades opp et visst antall ganger før de begynner å miste kapasitet. Med hurtiglader blir telefonen litt varmere enn vanlig, og det er med på å redusere batterilevetiden. Bruk derfor hurtigladeren når du trenger strøm kjapt, og ikke til hver lading.

Kan jeg bruke andre ladere enn den originale?

 

Laderen som følger med mobilen, er den beste for telefonen din. Bruk derfor alltid originale ladere, og kjøp flere slik at du har en lader lett tilgjengelig.

Ladere skal være merket med CE, Communauté Européenne, som viser at de er produsert i henhold til en sikkerhetsstandard. Det er en forsikring om at laderen ikke skal ta fyr, gi støt eller personskade.

Hvordan lader jeg mobilen mest effektivt?

 

Sett telefonen i flymodus mens du lader, da slår du av wifi, mobildata og blåtann som bruker mye strøm.

Bruk den originale laderen i en veggkontakt, ikke via pc. Datamaskinen gir som regel mindre strøm enn en vanlig vegglader, og bruker mer tid.

Lad alltid i romtemperatur, slik at mobilen ikke blir for varm eller for kald. Det svekker batterikapasiteten.