Til topp

9 tips til hvordan å spare strøm på hjemmekontoret

Jobber du hjemmefra? Med disse enkle grepene kan du spare strøm på hjemmekontoret.

Dame som sitter ved kjøkkenbordet og drikker kaffe

Publisert: 26. mars 2021

Mange av oss oppholder oss mer hjemme enn tidligere på grunn av koronapandemien og hjemmekontor, noe du også kanskje merker på strømforbruket.

Heldigvis finnes det mange smarte tips til hvordan du kan spare strøm. Vi har samlet sammen ni tips.

Kok bare opp mengden vann du skal ha

 

Det viser seg at britene, som er spesielt glad i te, koker opp dobbelt så mye vann som de trenger til tekoppen. Med mindre du skal servere te til åtte personer, er det ingen vits i å fylle vannkokeren helt opp. Det tar ikke bare lenger tid å koke, men det krever også mer energi. Fyll derfor opp koppen din med vann og hell det i vannkokeren.

Et annet lurt tips er å fylle en termos med nytraktet kaffe om morgenen som du har gjennom arbeidsdagen. Da slipper kaffekannen å stå på varmeplaten i kaffetrakteren hele dagen.

Bruk mikrobølgeovn og brødrister – hvis du har

 

Hvis du bare skal varme opp for eksempel middagsrester til lunsj eller lage deg noe lite, vil det lønne seg å bruke mikrobølgeovn eller brødrister i stedet for stekeovnen. De to apparatene bruker vesentlig mindre strøm – og tid – enn en stekeovn. En mikrobølgeovn bruker nemlig rundt 25 prosent mindre energi enn en stekeovn på å varme opp samme mengde mat.

Unngå å åpne stekeovnsdøren

 

Skal du bruke stekeovnen når du lager mat, bør du unngå å åpne døren for ofte. For hver gang du åpner den, dropper den innvendige temperaturen 25 grader. Da må ovnen bruke mer elektrisitet for å få opp igjen temperaturen. Sett på nedtelling, og se gjennom glassdøren i stedet for å åpne døren.

Et annet tips er å skru av stekeovnen litt tidligere enn oppskriften sier. Ovnen vil fortsatt utløse nok varme til at maten du lager blir ferdig, og du sparer strøm.

Bruk oppvaskmaskinen fremfor å vaske opp for hånd

 

Når vi jobber hjemmefra, bruker vi oftere fat, glass og bestikk. Du sparer både penger, vann og tid på å bruke oppvaskmaskin i stedet for å vaske opp for hånd – spesielt om du fyller maskinen helt opp. En oppvaskmaskin bruker bare en sjettedel av vannmengden som går med til oppvask for hånd. I tillegg vasker en oppvaskmaskin på høyere vanntemperatur enn du klarer selv.

  • Lurer du på hva strømmen går til? Med Hafslund Strøm-appen kan du følge med på strømforbruket ditt fra time til time. Les mer og last ned appen her.

Forleng batteritiden på PC-en

 

For at batteriet på PC-en din skal vare lengst mulig, finnes det en rekke knep du kan gjøre. Det kan hjelpe å skru ned lysstyrken på skjermen og bruke dvalemodus når PC-en ikke er i bruk.

Finnes det strømsparemodus på PC-en din, bør du benytte deg av det. Et annet strømsparetips er å avslutte programmer i bakgrunnen som du ikke bruker manuelt. Du kan også spare strøm på å bruke hodetelefoner fremfor å bruke PC-ens høyttalere.

Skru av lys og apparater

 

Lar du TV, spillkonsoller og PC stå på eller i hvilemodus når du ikke bruker det? Til sammen kan de utgjøre litt strøm i løpet av et år, så skru av apparater som blir stående i stand by-modus. Sett også gjerne på automatisk skjermsparer.

Ha et bevisst forhold til varme

 

Selv om det er deilig å ha det godt og varmt på hjemmekontoret, og spesielt i vinterhalvåret, anbefales det en innendørstemperatur på 20-22 grader. Har du den vanligvis høyere, kan du ved å skru ned temperaturen bare med én grad spare både strøm og penger. For høy temperatur kan ofte gi en følelse av tørr luft, som kan gjøre at du føler deg slapp og uvel, og bidra til hodepine.

Et annet tips er å lukke dørene til rom du ikke bruker. Er dere flere på hjemmekontor som har ulike temperaturpreferanser, kan dere sitte i ulike rom.

Når sola står på og steker ute, bør du heve persienner og trekke fra gardiner – det gir ekstra gratis varme og lys.

Vask klær med lavere temperatur

 

Kanskje utnytter du muligheten til å sette på en klesvask eller to i løpet av arbeidsdagen? Da kan du med fordel vaske det meste på en lavere temperatur, som 30 grader – uten at det går utover resultatet. Vi bruker aller mest strøm på oppvarming og varmtvann, og ved å velge en lavere vasketemperatur bruker maskinen mindre energi på å varme opp vannet.

Du bør også fylle opp maskinen, og gjerne bruke kortprogram, med mindre klærne krever høyere varme. Av hygieniske grunner bør du vaske undertøy (av bomull), sokker, håndklær, sengetøy og babyklær på 60 grader. Har du undertøy i viskose, polyester og silke, bør disse vaskes etter vaskeanvisning. De kan bli ødelagt av for høy temperatur.

Dropp tørketrommelen og lufttørk når du kan

 

Er det fint vær, og du har muligheten, bør du droppe tørketrommelen og tørke klesvasken utendørs. Klærne tørker raskere, lukter friskt og godt, du sparer penger, og slipper at fuktigheten som lagres i våte klær blir lagret i luften inne og påvirker luftfuktigheten i boligen din.

Må du tørke klær inne, bør du gjøre det i et rom som ventilerer. Det kan for eksempel være badet hvor det er avtrekk og varme. Har du ikke muligheten til dette, og må tørke klærne i andre rom, bør du lufte så godt du kan. Bare å sette på kjøkkenviften kan hjelpe.

Pass på at du ikke tørker klær i nærheten av en radiator, da klærne forhindre varmen å spre seg rundt i rommet, og radiatoren må jobbe enda hardere for å opprettholde romtemperaturen.

Med en god strømavtale fra oss i Hafslund Strøm er du uansett sikker på at du ikke betaler for mye. Du får en rimelig og forutsigbar strømavtale, full oversikt med både app og Min side, og 100 % fornøydgaranti.

Les mer om Strøm til spotpris