Til topp

Bedrifter bør sikre seg mot ekstremvær

Men du bør ikke spekulere i strøm på grunn av været

missing
Bernt Ivar Kristoffersen i Hafslund Hedging tror mer ekstremvær kan gjøre at flere bedrifter ønsker å sikre seg mot uforutsigbare strømpriser. Foto: Jonas Lisether

Dersom det stemmer at vi nordmenn elsker å snakke om været, har vi hatt mye å snakke om i år. Etter en lang og varm sommer har vi fått en våt og stormfull høst.

Dette har også gitt utslag på strømprisene, og mange har fått føle på høyere strømpriser da sommertørken førte til mindre vann i magasinene rundt om i landet.

80 prosent prisstigning

– Når det er så tørt som det har vært i år vil prisene bli veldig høye. Blir været mer ekstremt, vil det nok også påvirke prisutviklingen mellom veldig tørre og våte år, sier Bernt Ivar Kristoffersen, porteføljeforvalter i Hafslund Hedging.

Det er de som kjøper inn strøm til Hafslund Strøm Bedrift gjennom kraftbørsene Nord Pool og NASDAQ.

En stor andel av den totale strømproduksjonen i Norden er væravhengig. I årene fremover blir det bygget ut enda mer vann- og vindkraft, samtidig som satsningen på solkraft også er godt i gang. Dette vil gå på bekostning av mer stabil kraftproduksjon, og både kull- og kjernekraft fases etter hvert ut her i Norden.

Ifølge Kristoffersen betyr det at mer ekstremvær vil gjøre prisnivået for strøm mer uforutsigbart. Den kalde vinter og den påfølgende lange, varme sommeren har gjort at spotprisene har vært rundt 80 prosent høyere enn i fjor.

– Vi har jo forholdt oss til vær hele tiden, men får vi mer ekstremvær kan det hende det blir mer komplekst å analysere, sier Kristoffersen.

Kombinere spot- og fastpris?

Uforutsigbare priser kan gjøre at det blir viktigere for bedrifter å få på plass sikre strømavtaler.

– I Sverige er det langt vanligere å sikre seg med for eksempel fastpris, men her i Norge er det ikke så vanlig lengere. Årets situasjon og endringer som følge av ekstremvær kan kanskje gjøre det aktuelt igjen, sier Kristoffersen.

Dette skyldes at mange bedrifter kanskje ønsker mer forutsigbare strømpriser. Dersom bedriften ikke tåler store svingninger i utgiftene, mener Kristoffersen at strømavtaler som kombinerer spot- og fastpris kan være et godt alternativ. Hafslund Strøm Bedrift har for eksempel Trygg Bedrift som sikrer mot svingninger om vinteren, og følger spotpris-markedet resten av året.

– Timing er viktig her. Dersom prisene er uforutsigbare må man passe seg for å ikke inngå en ugunstig avtale når prisnivået er høyt, advarer Kristoffersen.

– Ikke bare hydrologi

For det er jo ikke slik at strømprisene utelukkende justeres etter vann og vind. At strømmen har vært dyr i år skyldes også forhold utenfor våre landegrenser.

– Prisutviklingen i Norden påvirkes også av kullmarkedet i Europa, og høyere CO2-priser har gjort det betydelig dyrere å produsere kullkraft. Vi må altså forholde oss til andre faktorer enn bare hydrologi, forklarer Kristoffersen i Hafslund Hedging.

Det er en av grunnene til at han ikke anbefaler bedrifter å følge værmeldingen når de endre strømavtale.

– Det profesjonelle markedet priser endringer i værforhold fortløpende. Bedrifter bør heller se hva de kan tåle av svingninger. Utgjør strøm en liten andel av de totale utgiftene, er en spot avtale fortsatt det beste alternativet. Men dersom bedriften er følsom for prissvingninger, bør de vurdere en tryggere strømavtale, sier Kristoffersen.

Hos Hafslund Strøm Bedrift får du fleksible avtaler som passer din bedrift, til konkurransedyktige priser. Vi har også 100% fornøydgaranti – er du ikke fornøyd etter de første ni månedene, får du pengene tilbake. Les mer og bestill strømavtale hos Hafslund Strøm Bedrift.