Til topp

Derfor kan strømprisene i vinter bli historisk lave

04.11.2020

Går spådommen i oppfyllelse, kan vi forvente lave strømpriser langt ut i 2021.

 

Norske vannmagasiner er historisk fulle, og det er forventet en mild vinter. Det er gode nyheter for alle strømkunder landet over.

– Strømprisene ser ut til å bli 35 prosent billigere i vinter enn det vi regner som normalen. Sammenlignet med fjoråret, som også var billig, vil årets strømpriser bli 12-13 prosent billigere enn dette igjen hvis forventningene går i oppfyllelse.

Det forteller Øyvind Bratlie. Han er Pricing, Forecasting & Customer Analysis Manager i Hafslund Strøm B2B.

Gjennomsnittsbrukeren bruker rundt 68 prosent av strømforbruket sitt i vinterhalvåret. Det skyldes i stor grad at behovet for oppvarming og belysning øker om vinteren. Det har stor betydning for de totale strømutgiftene i løpet av et år.

– Totalkostnadene for strøm ser ut til å bli 25 prosent billigere de neste 12 månedene enn de er i et normalår. Det blir det fort litt penger av for strømkundene våre, sier Bratlie.

Derfor blir det lave strømpriser fremover

Strømprisene har stort sett vært lave i hele år på grunn av fulle vannmagasiner. Ifølge Bratlie er dette et resultat av tre elementer. For det første var starten av 2020 preget av mye snø og dermed snøsmelting, som ga mye tilsig i vannmagasinene.

For det andre hadde vi et spesielt mildt første kvartal, og så samtidig en effekt av korona hvor strømforbruket var lavere. For selv om folk var mer hjemme, sank forbruket i flere bransjer og foretak.

– For det tredje har det vært våtere og mildere vær etter sommeren sammenlignet med normalen. Alt dette har ført til en økning i vannmagasinene, og at vi har hatt historisk lave strømpriser gjennom hele 2020, sier Bratlie.

Situasjonen nå, med fulle magasiner og forventninger til en mild vinter, gjør at markedet forventer enda lavere strømpriser i vinter. Om denne spådommen går i oppfyllelse, tror Bratlie vi vil havne på et mer normalt nivå nærmere sommeren.

– Strømprisene settes på bakgrunn av tilbud og etterspørsel i markedet. For tiden forventer markedet både lavere etterspørsel og mer tilgjengelig strøm enn normalt. For kundene våre betyr dette at de vil kunne forvente en lavere strømpris enn tidligere i flere måneder fremover, sier Bratlie.

Kraftprodusentene kan ikke spare på vannet

Fulle magasiner gjør at norske kraftprodusenter ikke har mulighet til å spare på vannet til perioder med høyere strømforbruk og priser. Det fører til en tvangskjøring for produsentene.

– Kraftprodusentene må utnytte vannet nå mens de har det. Nå er de såpass fulle at de må produsere for at det ikke skal renne over. De får også bedre betalt for å produsere billig strøm enn å ikke gjøre det.

Selv om magasinene er fulle akkurat nå, er det ikke sikkert at strømmen blir billig utover vinteren. Det må likevel skje noe spesielt for at det skal endre seg, som en kaldere og tørrere vinter enn forventet.

– Det vil gi en høyere kraftpris, fordi etterspørselen etter kraft vil stige. Likevel har vi mest tro på en mild vinter og lave strømpriser, forteller Bratlie.

Sitte stille i båten eller bytte strømselskap?

I Norge handler alle strømleverandører fra samme strømmarked, som betyr at det blir billig strøm hos alle gjennom vinteren. Bratlie mener derfor det ikke er grunn til å se seg rundt etter den billigste strømavtalen.

– Det er lett å la seg lokke av gode tilbud, men det viktigste er å velge en strømavtale som passer forbruket og behovet ditt, sier han.

Som bedriftskunde kan du velge en strømavtale som følger markedsprisen time for time, eller inngå en mer langsiktig og forutsigbar strømavtale for fremtidig forbruk. Bratlie mener det nå er et godt tidspunkt for sistnevnte, på grunn av forventningene om lave strømpriser fremover.

Nylig lanserte Hafslund Bedrift strømproduktet Vintertrygg – et produkt som gir deg forutsigbarhet gjennom vinteren. Du som kunde får da tilbud om å binde strømprisen for to måneder av gangen.

– Vi har hatt tilsvarende tjenester og avtaler med slike elementer tidligere, men nå får kunden større valgfrihet og kan selv velge om de vil binde seg for en periode eller følge markedsprisen, sier Bratlie.

Det er gjerne om vinteren de største pristoppene inntreffer, og selv om markedet forventer en mild vinter og lave strømpriser, kan ting endre seg.

– Ved å velge Vintertrygg, beskytter og forsikrer du deg mot toppene i markedet, sier Bratlie.

Tjenesten fungerer som et abonnement hvor du får tilsendt pristilbud for de to neste månedene, som du da takker ja til. Ønsker du å bytte til Vintertrygg,kan du bestille strømavtalen her.