Home Fortumbloggen Derfor kan det bli rekordhøye strømpriser i vinter

Det ligger an til å bli en vinter med rekordhøye strømpriser. Les om hvorfor, og få noen tips til hvordan du kan forberede deg.

– Jeg har fylt opp garasjen med ved, for å si det sånn, forteller strømekspert Kristian Fossum i Fortum Hedging.

Fossum følger nøye med på værprognosene. Selv om det er vanskelig å spå noe mer enn 10-15 dager fram i tid, høyst én måned, ser det foreløpig mørkt ut når det gjelder strømprisene for vinteren.

– Det har vært tørrere enn normalt i hele år, i tillegg til lite vind. Hvis det tørre været fortsetter, kommer strømprisene til å doble seg i forhold til fjorårets vinter, forklarer han.

Strømprisene så langt i år har vært rekordhøye, med et gjennomsnitt på 63,75 øre per kilowattime. Juli var måneden med høyest pris. Da ble det levert 71,25 øre per kWh i Oslo. August ser ut til å bli levert på 92,5 øre per KWh.

Lite vind og vann

Årsakene til de høye strømprisene skyldes altså det tørre og vindstille været.

Vind har blitt viktigere og viktigere for markedet vårt, og det får store konsekvenser når det ikke blåser. Det har blitt bygget ut massivt med vindkraft, og kull og kjernekraft har blitt lagt ned. Det tørre været har ført til at vi går høsten i møte med lite vann i vannmagasinene. Da skyter prisen i været.

– Ifølge værprognosene akkurat nå ser det ut til at været fortsetter som det har gjort. Da kan prisen stige til 92,5 øre per kWh nå i august, kanskje til 97,5 øre per kWh i september, og så videre.

– Markedet tror på 75–82,5 øre per kWh i vinter. Men med et scenario med lite vind og tørt vær, kan det fort bli det dobbelte. Historisk sett er det uansett et veldig høyt nivå.

Rekordlavt i 2020

Til sammenligning var gjennomsnittsprisen på strøm rekordlav i 2020, med 12,5 øre per kWh hele året.

Mellom 2016 og 2019 lå prisene på mellom 30 og 52,5 øre per kWh.

– 2020 var et veldig spesielt år med fem-seks grader varmere enn normalt og lite snø. Sannsynligheten for at vi opplever 2020 priser igjen er veldig liten, mener Fossum.

Les også: Mer vindkraft, mildere vær og mer nedbør – slik var strømåret 2020

Selv har Fossum fylt opp garasjen med ved, og råder alle som har mulighet til å gjøre det samme.

– I et år med høye strømpriser, kan det være lurt å jobbe med forbruket sitt og kutte ned på all unødvendig bruk av energi.

Det mest effektive er å senke innetemperaturen, siden nærmere 60 prosent av strømforbruket ditt går til oppvarming. For hver grad du senker temperaturen, sparer du fem prosent av energien brukt til oppvarming. Det er anbefalt å ha en innetemperatur på 20–22 grader.

Les også: Er det billigst å varme opp huset med strøm eller ved?

Et annet tiltak er å justere temperaturen om natta, eller når ingen er hjemme, via et tidsur på panelovnene eller et sentralt styringssystem.

I tillegg kan du spare penger på å bruke mindre varmtvann, så reduser gjerne antall lange, varme dusjer. Å slukke lys i rom du ikke bruker, er også et sparetiltak det er verdt å huske på.

Les også: Hvilke strømsparetips monner mest?

Europeisk tilknytning øker strømprisen

Det er ikke bare vær og vind som spiller inn på det norske strømmarkedet. Prisen blir også påvirket av at vi har koblet oss på det europeiske strømnettet.

Nordlink-kabelen mellom Norge og Tyskland er ifølge Fossum som «et sugerør ut av norske magasiner». Selv om det gir penger i statskassa, fører det til høyere strømpriser for oss her hjemme.

Det testes også i disse dager en ny kabel mot Storbritannia. Denne vil øke denne effekten og sende oss enda nærmere europeiske priser.

– De tyske prisene er mye høyere enn i Norge, opp mot 1,50 kroner per kWh. I tillegg er de tyske prisene veldig avhengige av prisene på gass, kull og CO2, og de prisene har gått helt til himmels. Hvis det tørre været fortsetter, vil vi også få tyske priser.

Abonner på bloggen

Få månedlig inspirasjon og tips for boligstrøm, lading av elbil og bærekraftig energi
Tilbake til bloggen