Strømprisene kan bli rekordhøye i vinter

Det ser ut til å bli en vinter med rekordhøye strømpriser, og i verste fall kan strømprisene doble seg i forhold til fjorårets vinter.

30. august 2021|Lesetid 3 minutter
Strømledninger gjennom vinterkledd skog

– Jeg har fylt opp garasjen med ved, for å si det sånn, forteller strømekspert Kristian Fossum, som handler kraft for Hafslund Strøm.

Fossum følger nøye med på værprognosene. Selv om det er vanskelig å spå noe mer enn 10–15 dager fram i tid, høyst én måned, ser det foreløpig mørkt ut når det gjelder strømprisene for vinteren.

– Det har vært tørrere enn normalt i hele år, i tillegg til lite vind. Hvis det tørre været fortsetter, kommer strømprisene til å doble seg i forhold til fjorårets vinter, forklarer han.

Strømprisene så langt i år har vært rekordhøye, med et gjennomsnitt på 63,75 øre per kilowattime. Juli var måneden med høyest pris. Da ble det levert på 71,25 øre per kWh i Oslo. August ser ut til å bli levert på 92,5 øre per kWh.

Lite vind og vann

Årsakene til de høye strømprisene skyldes altså det tørre og vindstille været.

Vind har blitt viktigere og viktigere for markedet vårt, og det får store konsekvenser når det ikke blåser. Det har blitt bygget ut massivt med vindkraft, og kull og kjernekraft har blitt lagt ned. Det tørre været har ført til at vi går høsten i møte med lite vann i vannmagasinene. Da skyter prisen i været.

– Ifølge værprognosene akkurat nå ser det ut til at været fortsetter som det har gjort. Da kan prisen stige til 92,5 øre per kWh nå i august, kanskje til 97,5 øre per kWh i september, eller enda høyere.

– Markedet tror på 75–82,5 øre per kWh i vinter. Men med et scenario med lite vind og tørt vær, kan det fort bli det dobbelte. Historisk sett er det uansett et veldig høyt nivå.

I Hafslund Strøm-appen kan du se spotprisen time for time både i dag og i morgen, følge med på strømforbruket ditt, se hva strømmen går til, få oversikt over fakturaer – og mye, mye mer.

Last ned appen

Rekordlavt i 2020

Til sammenligning var gjennomsnittsprisen på strøm rekordlav i 2020, med 12,5 øre per kWh hele året.

Mellom 2016 og 2019 lå prisene på mellom 30 og 52,5 øre per kWh.

– 2020 var et veldig spesielt år med fem–seks grader varmere enn normalt og lite snø. Sannsynligheten for at vi opplever 2020 priser igjen er veldig liten, mener Fossum.

Les også: Derfor var strømprisene historisk lave i 2020

Europeisk tilknytning øker strømprisen

Det er ikke bare vær og vind som spiller inn på det norske strømmarkedet. Prisen blir også påvirket av at vi har koblet oss på det europeiske strømnettet.

Nordlink-kabelen mellom Norge og Tyskland er ifølge Fossum som «et sugerør ut av norske magasiner». Selv om det gir penger i statskassa, fører det til høyere strømpriser for oss her hjemme.

Det testes også i disse dager en ny kabel mot Storbritannia. Denne vil øke denne effekten og sende oss enda nærmere europeiske priser.

– De tyske prisene er mye høyere enn i Norge. I tillegg er de tyske prisene veldig avhengige av prisene på gass, kull og CO2, og de prisene har gått helt til himmels. Hvis det tørre været fortsetter, vil vi også få tyske priser.

I Hafslund Strøm-appen kan du se spotprisen time for time både i dag og i morgen, følge med på strømforbruket ditt, se hva strømmen går til, få oversikt over fakturaer – og mye, mye mer.

Last ned appen
Flere relevante artikler
Gutt i ullgenser som justerer termostaten
ARTIKKEL

Slik fungerer strømmarkedet

Derfor går strømprisen opp og ned.
Strømmaster på et snødekt jorde
ARTIKKEL

Derfor bør vi forberede oss på høyere strømpriser i 2021

Dette kan vi forvente oss i det nye året.
Kvinne sitter med regninger ved en bærbar datamaskin
ARTIKKEL

Dette er forskjellen på strøm og nettleie

Alle strømkunder betaler for to ting: Strøm og nettleie. Men hva er forskjellen?
Kvinne med ladeplugg i en hånd og mobil i den andre.
ARTIKKEL

Hva er smartlading og hvor mye kan du spare?

Tenk deg at appen vår kan vite når strømprisen er lavest, og automatisk lade elbilen din når det er mest penger å spare. Høres ikke det smart ut?
Nærbilde av to hender som bytter lyspærer
ARTIKKEL

Grepene som kan redusere strømforbruket ditt

Våre beste strømsparetips til deg.
Kvinne som leser en bok foran en peis
ARTIKKEL

9 tips for å varme opp boligen din billigere

Disse varme anbefalingene kan komme godt med i vinter.