Nysgjerrig på elektrisk grill?

Her er 5 myter og sannheter om elgriller.

14. juni 2020|Lesetid 4 minutter
Et par som griller på balkongen

Grillkokk Ole Anders Hanssen guider deg til hva du bør se etter i en elektrisk grill og røper samtidig hva han liker aller best å legge på grillen.

Ole Anders Hanssen er sertifisert grillkokk hos grillprodusenten Weber og har lenge tatt tempen på grill-entusiasmen til oss nordmenn. De siste årene har han holdt om lag 100 grillkurs gjennom Webers Grill Academy rundt om i landet.

– Ja, det har blitt noen timer med grilling, medgir han.

Når vi spør han om hvilke griller han foretrekker, blir han likevel forsiktig.

– Det er et minefelt å uttale seg om grilling. Det finnes så mange sterke meninger. Men man kan ikke avskrive en god elektrisk grill, forklarer grillmesteren.

Gass- og strømgriller er egentlig ganske like, mener han, og illustrerer forskjellen mellom dem og en kullgrill på denne måten:

– Gass og elektrisk er som en motorbåt, mens kull er som en seilbåt. Spør du en seiler om hvorfor han ikke har motorbåt, svarer han at det har noe med opplevelsen å gjøre. Men spør du en som kjører motorbåt, sier han at båten er raskere og enklere å ha med å gjøre, sier Hanssen, før han serverer oss fem myter og sannheter om elektriske griller:

1. MYTE: Mat tilberedt på en elgrill gir ikke grillsmak

– Jeg har flere ganger tilberedt perfekt biff på elektrisk grill som har både flotte grillmerker og deilig grillsmak, sier grillmesteren.

Hanssen forklarer at den karakteristiske grillsmaken kommer av at fett og salt drypper fra kjøttet, fordamper når det treffer den glovarme grillen og tas opp igjen av kjøttstykket.

– Her er det viktig å merke seg at det er store forskjeller på de ulike elektriske grillene, i likhet med med gass- og kullgriller. Kjøper du den enkleste og billigste modellen vil den neppe gi like høy temperatur som en av toppmodellene, forklarer grillkokken.

Resultatet har naturlig nok noe med bruken å gjøre også.

– Jeg griller alltid med lokket nede. Det er enda viktigere med en elektrisk grill, da du får mindre varmetap, og du får overvarme på det du griller, sier han.

2. SANNHET: Elgrill lager god mat

Noe av det beste grillmesteren vet, er å grille kyllinglår og nykål.

– Dette er to ting jeg veldig ofte griller, i hvert fall når det skal gå litt kjapt, sier han.

Hanssen lager en kjapp kryddermiks og tørr marinade til kyllingen, og griller den direkte på grillen.

– Har kyllingen skinn eller bein, tåler den grillingen mye bedre. Det er mer fett i de kjøttstykkene, og fett er bra når kjøttet skal grilles.

Nykål kutter han i fire båter og legger båtene rett på grillen. Mens de godgjør seg i varmen, tilsetter han en klatt kryddersmør og lar smøret smelte inn i kålen.

– Jeg har servert denne retten selv til store biffelskere, som alle har elsket det, sier han.

3. MYTE: Det er veldig begrenset hva man kan grille på en elgrill

– Det er bare tull! Har du en god grill som gir deg en høy temperatur, funker den like godt til fisk, kjøtt og grønnsaker. En temperatur mellom 180-220 grader er optimalt for det aller meste.

Hanssen har tilberedt de fleste klassiske grillretter med en strømdrevet grill.

– Jeg har laget alt fra pulled pork, som skal stå på lav, lav varme i 10 til 12 timer og tilføres røyk, til pizza som skal stekes på 300 grader, sier han.

4. SANNHET: Elgrill er praktisk

Fordelen med en elektrisk grill er at den er enkel å bruke, og du har heller ikke behov for ekstra brensel, slik som gass eller kull.

– Så lenge du har strøm tilgjengelig, er det bare å skru på grillen. Dette er spesielt praktisk for de som bor i en bygård og ikke ønsker å bære tunge gassflasker opp trappene, sier Hanssen.

Med et elektrisk varmeelement blir det heller ikke noe røykutvikling ved opptenning, slik som ofte skjer med kullgriller.

– Naboene setter ofte pris på elektriske griller, sier han.

5. MYTE: Elektriske griller er alle like

Nei, det stemmer nok ikke. Hanssen forteller at kvaliteten mellom de ulike modellene kan variere stort. Det gjelder både elektriske og gassdrevne griller.

– Du får gjerne mer stabil høy varme hos de gode modellene. Dessuten får du best resultat om grillen har lokk. Det gir mindre varmetap og gjør det enklere å oppnå ønsket varme på grillen, sier han.

Hvilket utstyr trenger du?

Om du allerede har bestemt deg for hvilken grill du skal ha, kan du begynne å tenke på tilbehøret. Ifølge Hanssen er det aller viktigste utstyret en skikkelig grillbørste for rengjøring. Det neste på lista er klyper og grillspader. – Dette er ABC når det kommer til grilling, sier han.

I tillegg mener grillkokken at de fleste hobbykokker har godt av å bruke et termometer.

– Å grille er ikke det samme som å stå ved stekepanna. Du må også ta hensyn til vær og vind og et termometer fjerner noe av denne usikkerheten, sier han.

Han anbefaler også å prøve røykechips, hvis du ønsker å tilføre en annen type smak. Hvis du griller en del pizza, kan du også vurdere å skaffe deg en pizzastein.

Lurer du på hva strømmen går til? Med Hafslund Strøm-appen kan du følge med på strømforbruket ditt fra time til time.

Les mer og last ned appen
Flere relevante artikler
Dame med hund på fanget på en frodig balkong
ARTIKKEL

8 tips til en koselig uteplass

Gjør uteplassen klar for sommer og sol med disse enkle triksene.
Dame som leser bok ved radiator
ARTIKKEL

6 strømsparetips for sommeren

Det er mye du kan gjøre for å holde strømregningen lav i sommermånedene.
En mann ser ut på lynvær fra leiligheten sin
ARTIKKEL

Dette rådet bør du følge i lynsesongen

I lynsesongen er det er viktig å ta noen forholdsregler. Juli og august er tradisjonelt de verste månedene.