Ikke glem å gjøre dette før du reiser på juleferie

Skal du la boligen stå tom i julen? Unngå skader og innbrudd med disse tipsene.

6. desember 2021|Lesetid 3 minutter
Søsken som sitter i vinduskarmen og ser på snø

Enten du bare skal reise bort et par dager eller være bortreist hele julen, er det viktig å ta noen forholdsregler før du drar.

Grunnene til det er mange. Vi har fremme mer belysning i julen enn ellers i året, som kan skape brannfare. Samtidig er været kaldere og våtere, som øker sjansen for skader i og på boligen, og det er høytid for innbrudd.

Her er en liste over hva du bør huske å gjøre før du reiser på juleferie.

1. Skru av det meste av belysningen

Selv om det er fint med lysende adventsstjerne og -staker i vinduet og lys i trær og busker, bør du skru av det meste av belysning for å sikre deg mot eventuelle brannfarer. Du kan med fordel la noe vanlig belysning stå på inne og ute for å redusere innbruddsfare, men det meste bør slås av. Da sparer du også strøm.

2. Skru av hovedstoppekranen

Visste du at vannskader er den vanligste skaden i norske hjem? Mange av skadene oppstår når folk er bortreist, fordi vannet da får stå lenge og renne før lekkasjen blir oppdaget. For å unngå dette, bør du stenge hovedstoppekranen før du reiser. I mange hus er den i kjelleren, mens i leilighetsbygg er den ofte under kjøkkenvasken. Deretter bør du tømme rørene for vann, ved å skru på krana og la det renne til det er tomt.

Dette gjør også at du avlaster rørene dersom de skulle fryse. For å unngå at de fryser i utgangspunktet, bør du sørge for at alle rom som inneholder vannledninger har en temperatur på ti grader eller mer.

3. Trekk ut alle kontakter

Et råd som ikke kan gjentas for ofte: Husk å trekke ut alt av utstyr som ikke trenger å være tilkoblet strøm når du er borte, som TV og annen småelektronikk (ikke kjøleskap og fryser). Det anbefales på grunn av risiko for overspenning på det elektriske anlegget. Nyere anlegg har overspenningsvern, men de fleste anlegg er gamle. Dette sparer du også strøm på, fordi både TV-er, PC-er, ladere og spillkonsoller også bruker strøm i standby-modus.

4. Gjør avtaler med naboen

De fleste innbrudd skjer når folk ikke er hjemme på dagtid og i ferier. I tillegg er det lettere for innbruddstyver å se at huset er tomt når det er mørkt ute. For å forebygge innbrudd, kan du gjerne avtale med naboer om å passe litt på når du er på juleferie. Be dem om å måke snø, vanne planter og ta inn posten, og lån gjerne bort parkeringsplassen foran boligen om du har dette. PS. Husk å gjengjelde tjenesten!

5. Lukk og lås alle vinduer, dører og andre innganger

Visste du at tyver kan ta seg inn i en bolig på bare 30 sekunder? Unngå potensielle innbrudd ved å låse alle vinduer og dører før du reiser. Lukk og lås garasjen og utvendige boder, og sørg for at alle nøkler er utilgjengelig.

Lar du et vindu stå i luftestilling, og blir utsatt for innbrudd og eiendeler blir stjålet, anses ikke vinduet som forsvarlig sikret. Det kan være lurt å montere vinduslås på vinduer, for å gjøre det vanskeligere for tyver å bryte seg inn.

6. Sjekk at innboforsikringen er på plass

En innboforsikring er viktig enten du leier eller eier. Den dekker blant annet skader og tyveri av inventar og løsøre. Hvor godt den dekker er avhengig av hvilken dekningsgrad du velger. Lag gjerne en liste over hva eiendelene dine er verdt, og legg inn riktig forsikringssum hos forsikringsselskapet ditt. Både listen og summen bør oppdateres når du gjør større, dyre innkjøp.

Et annet godt tips er å ta en «tingfie» – bilder og videoer av tingene dine. Ta både oversikts- og nærbilder, og gjerne på dagtid for best mulig lys. Bruk gjerne litt ekstra tid på eiendeler med affeksjonsverdi. Last opp bilder og videoer i skyen. Albumet kan komme godt til nytte dersom du blir utsatt for innbrudd eller skader på eiendelene dine.

Flere relevante artikler
Mor og barn pynter juletre
ARTIKKEL

6 tips til trygg julebelysning

Er du usikker på om julebelysningen du har er trygg i bruk? Her er rådene du trenger for å gå en strålende jul i møte.
Pent innpakkede gaver på et bord
ARTIKKEL

Hvor mye koster det å bruke gavene du gir bort?

Mange av de mest populære julegavene går på strøm, og i jula bruker vi kanskje litt mer strøm enn vanlig. Men vet du egentlig hvor mye strøm de ulike tingene bruker?
Nærbilde av to hender som bytter lyspærer
ARTIKKEL

Grepene som kan redusere strømforbruket ditt

Våre beste strømsparetips til deg.