Hvorfor er strømprisene høyere om vinteren?

Det går mot rekordhøye strømpriser flere steder i Norge denne vinteren. Strømeksperten forklarer hvorfor.

8. november 2021|Lesetid 3 minutter
Vindturbiner i vinterlandskap

Vinteren er rett rundt hjørnet, og det blir stadig kjøligere ute. Det øker behovet for oppvarming innendørs, som fører til et høyere strømforbruk. Det gjør videre at strømprisene stiger, men hvorfor gjør de egentlig det?

– Som i alle markeder, er det tilbud og etterspørsel som er avgjørende. Etterspørselen om sommeren er lavere enn om vinteren. Dette medfører at flere og mer kostbare produksjonsverk må inn i markedet, og prisene stiger, forklarer strømekspert Kristian Fossum, som handler kraft for Hafslund Strøm.

– Vi har ikke nådd toppen ennå

De høye strømprisene i Sør-Norge har vært et hett tema denne høsten. Og prisene kommer trolig ikke til å synke med det første. Ifølge Fossum skal vi gjennom en topp før prisene faller igjen.

– Med en kald og tørr vinter kan strømprisen fort doble seg. Det er høyt nå, og kan bli enda høyere. Det mest ekstreme vil bli om vi må snu eksporten vår vei, det vil si at det blir høyere priser her enn i Tyskland og England. Da snakker vi om mer enn to kroner per kilowattime, pluss moms og nettleie, forteller han.

I Hafslund Strøm-appen kan du se spotprisen time for time både i dag og i morgen, følge med på strømforbruket ditt, se hva strømmen går til, få oversikt over fakturaer – og mye, mye mer.

De høye prisene skyldes at det har vært veldig lite vind og nedbør fra mars i år og ut september. Dette har ført til mindre enn normal vannmengde i magasinene før vinteren starter. Med en kald vinter vil det bli knapphet på produksjon i Sør-Norge, og prisene vil kunne stige kraftig.

– Heldigvis har det regnet mye i oktober, og det hjelper i Sør-Norge, men situasjonen er fortsatt anstrengt. Hvis nedbøren kommer som snø framover, blir den liggende i fjellet og kan ikke nyttiggjøres før til sommeren, sier Fossum.

Vil du følge med på fyllingsgrad og vannmagasinstatistikk? Det finner du her hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Fire ganger så høyt

Norge består av fem strømregioner – tre i Sør-Norge, med omtrent samme pris for øyeblikket, en i Midt-Norge og en i Nord-Norge.

Kraftbalansen i nord er meget god. Det vil si at det over tid produseres mer strøm enn det forbrukes. I sør er ikke kraftbalansen like god, og det er i tillegg installert nye sjøkabler mot Tyskland og England som setter press på prisen. Dessuten er det begrensninger i overføringskapasiteten mellom nord og sør i landet, slik at «flaskehalser» oppstår.

– Det er enorme forskjeller mellom nord og sør. Akkurat nå ligger prisen på 34 øre per brutto kilowattime i nord, mens den i Sør-Norge ligger på 1,20 kroner. Det er fire ganger så høyt. I Danmark er prisen to kroner per kilowattime, utdyper Fossum.

Les også: Derfor er strømprisen uvanlig høy i år

I Norden er kull-, gass- og kjernekraftproduksjon erstattet med vindkraft, som kan produsere over 20 000 megawatt (1 megawatt er 1 000 kilowatt). Det gir markedet en langt mer ustabil energikilde, siden vind kun kan produsere når det blåser, mens andre energikilder produserer uavhengig av vær.

Hvis du vil se den nordiske kraftflyten, import/eksport osv. akkurat nå, kan du sjekke Statnetts oversikt her.

– Tross en meget god kraftbalanse i Norge, forventer vi derfor store svingninger i prisene fremover. Mest sannsynlig blir det høye priser i sør i vinter, men etter det er det uvisst. Vi kan fort få en sommer med lave priser både Nord- og Sør-Norge.

Strømregningen kan bli stor

Strømeksperten anbefaler alle i sør om å gjøre grep for å redusere strømregningen allerede nå. At folk skrur ned strømforbruket, fører også faktisk til at prisene faller.

– Lavere etterspørsel gir lavere priser, oppsummerer han.

Skru av strømmen der du kan, senk innetemperaturen og vask klær og dusj på tidspunkt av døgnet når det er lavest strømpris, det vil si før kl. 07.00 om morgenen og etter kl. 20.00 om kvelden.

– Hvis du forbruker 3000 kilowattimer i januar, med en pris på to-tre kroner per kilowatt, blir strømregningen fort på 6000-9000 kroner. Det er en del mer enn i fjor, da en lignende regning ville blitt 3000 kroner, sier Fossum.

Selv om strømprisen svinger i perioder, så er spotpris den avtaletypen som lønner seg over tid. Bestill vår mest populære spotprisavtale her.

Bestill Strøm
Flere relevante artikler
Strømmast i tåke
ARTIKKEL

Derfor er strømprisen uvanlig høy i år

Tørt vær, lite vind og nye kabler har bidratt til rekordhøye strømpriser i 2021. 
Gutt i ullgenser som justerer termostaten
ARTIKKEL

Slik fungerer strømmarkedet

Derfor går strømprisen opp og ned.
Nærbilde av to hender som bytter lyspærer
ARTIKKEL

Grepene som kan redusere strømforbruket ditt

Våre beste strømsparetips til deg.