Hva koster strømmen vi bruker i jula?

Det meste vi gjør på julaften bruker strøm. Her er en oversikt over hva strømmen du bruker i jula koster deg.

9. desember 2021|Lesetid 4 minutter
Far med sønn i armene feirer jul

Ingenting er bedre enn at vi alle blir mer bevisste på strømforbruket vårt, men det er heller ingen grunn til at det som kan være fornuftige sparetiltak skal gå utover julefeiringen din.

Oppvarming av bolig og varmtvann står for størstedelen av strømregninga, også i jula. Men vet du egentlig hvor mye strøm alle de andre tingene bruker?

Vi har regnet på det for deg.

Alle utregningene er gjort med 3 kroner per kWh som total strømkostnad, inkludert nettleie og alle avgifter.

30 øre for Disneys jul

Å se på TV på julaften er en særnorsk, eller i hvert fall særnordisk, tradisjon.

I år, som i fjor, kommer nok mange til å se Kvelden før kvelden og Sølvguttene på TV. I tillegg er både Tre nøtter til Askepott, Reisen til julestjernen, og Disneys jul klassikere på julaften – både for store og små. Da kan det være greit å vite at prisen for å se én time på TV er omtrent 30 øre, forutsatt en TV som bruker 100 watt.

Fem timer TV-titting koster deg 1,5 krone.

40 øre for ti minutter støvsuging

Mens barna ser Disney, må noen ta seg av forberedelsene til julekvelden. De ti minuttene du bruker på å få opp barnåler og annet rask med en støvsuger på 800 watt, koster omtrent 40 øre i strømutgifter.

43 øre døgnet for lysene på juletreet

Juletrebelysningen som slynger seg rundt grana bruker omtrent 6 watt, det betyr at den trekker strøm for 43 øre i døgnet – eller litt over 13 kroner for alle 31 dagene i desember, om du vil.

Har du pyntet ute med en koselig lysslynge, utgjør heller ikke dette store strømkostnaden. En 12 meter lang lysslynge med 80 LED-dioder bruker 4 watt og koster deg 29 øre i døgnet. En på 100 meter med 630 dioder bruker 7,5 watt og koster 54 øre i døgnet – nesten 17 kroner for hele desember.

Rundt 20 kroner for å lage ribbemiddagen

På kjøkkenet koster det 15–18 kroner å ha ribba i ovnen i tre timer, mens man kan regne omtrent 3–4 kroner i utgift til saus, poteter og annet som lages på kokeplatene – avhengig av hvor lenge du har platene på, og hvor høy varme du bruker.

Lar du pinnekjøttet stå og dampe i tre timer koster det rundt 9 kroner, og drar du i gang foodprosessoren koster det rundt 35 øre per ti minutter den er i gang på full guffe.

I en undersøkelse fra 2011 oppga 200 000 nordmenn at de spiser Grandiosa på julaften. Den koster det omtrent tre kroner å steke.

I Hafslund Strøm-appen kan du følge med på strømforbruket ditt, se spotprisen time for time både i dag og i morgen, se hva strømmen din går til – og mye, mye mer.

75 øre for å trakte kaffe

Kaffe til julekakene må til. En kaffetrakter – for eksempel en Moccamaster på 1 500 watt – koster deg 75 øre per 10 minutter den står på maks.

3 kroner per vask med oppvaskmaskin

En oppvaskmaskin bruker omtrent 1 kWh per vask, som altså utgjør en kostnad på 3 kroner per vask. Husk å fylle oppvaskmaskinen helt, for å redusere antall vask du må kjøre.

Mange tror at det vil lønne seg å vaske for hånd, men det stemmer ikke. Oppvaskmaskinen bruker minimalt med vann, mye mindre enn om du vasker opp for hånd, og det er oppvarming av vann som utgjør det største energibruket ved oppvask.

Nesten 17 kroner for en dusj

Oppvarming av vann og bolig er det vi bruker mest strøm på. Det merkes når du hopper i dusjen og bruker 5,6 kWh på oppvarming av vann til en ti minutters dusj. Det koster deg 16,8 kroner.

Har du skiftet ut det vanlige dusjhodet med en sparedusj, kan du halvere kostnaden per dusj. Skal håret fønes etterpå, kan du legge til ti øre per minutt.

1,5 krone per klesvask

Finstasen har sikkert blitt vasket for anledningen. En runde med vaskemaskinen på 40 grader bruker 0,5 kWh, og koster 1,5 krone per vask. En 60 graders vask utgjør et strømforbruk på 1 kWh, altså 3 kroner per vask. Har du puttet klærne i tørketrommelen, som vanligvis bruker 3 kWh per tørk, koster det 9 kroner.

Julaften oppsummert

Ser du fem timer på TV (1,5 kr), støvsuger i en liten halvtime (1 kr), steker ribba i tre timer (15-18 kr), lager tilbehøret (3–4 kr), kjører en klesvask (1,5 kr) og en runde med oppvaskmaskinen (3 kr), blir det altså alt i alt 25-30 kroner totalt i strømutgifter.

For hver person i husstanden som dusjer i ti minutter, kan du legge til 17 kroner per dusj.

Prisene er selvsagt ikke helt eksakte, og forutsetter en total strømkostnad på 3 kroner per kilowattime, men forhåpentligvis gir det deg en god pekepinn på hva det koster å gjøre ting som skal gjøres i jula – og ellers i hverdagen.

God jul fra oss i Hafslund Strøm!

Flere relevante artikler
Pent innpakkede gaver på et bord
ARTIKKEL

Hvor mye koster det å bruke gavene du gir bort?

Mange av de mest populære julegavene går på strøm, og i jula bruker vi kanskje litt mer strøm enn vanlig. Men vet du egentlig hvor mye strøm de ulike tingene bruker?
Mor og barn pynter juletre
ARTIKKEL

6 tips til trygg julebelysning

Er du usikker på om julebelysningen du har er trygg i bruk? Her er rådene du trenger for å gå en strålende jul i møte.
Søsken som sitter i vinduskarmen og ser på snø
ARTIKKEL

Ikke glem å gjøre dette før du reiser på juleferie

Skal du la boligen stå tom i julen? Unngå skader og innbrudd med disse tipsene.