Hva er smartlading og hvor mye kan du spare?

Tenk deg at appen vår kan vite når strømprisen er lavest, og automatisk lade elbilen din når det er mest penger å spare. Høres ikke det smart ut?

2. september 2021|Lesetid 3 minutter
Kvinne med ladeplugg i en hånd og mobil i den andre.

Smartlading av elbil er kort forklart at elbilen blir ladet automatisk mens strømprisen er på sitt laveste.

Som du sikkert vet, øker strømprisen når mange bruker den samtidig. Derfor er strømmen vanligvis dyrest tidlig på dagen, når alle skal lage frokost, koke kaffe, dusje og gjøre seg klar for dagen. Senere, når du og jeg har kommet oss på jobb eller hva vi skal, faller gjerne prisen litt. Og så øker den igjen utover ettermiddagen, når vi kommer hjem igjen og skal lage middag. Strømprisen er som regel på sitt laveste midt på natten.

Et ferskt eksempel: I overgangen fra august til september, har strømprisen svingt fra å være 100–110 øre/kWh midt på natten, til å være 160–170 øre/kWh om morgenen og ettermiddagen. Det gir en forskjell på 60–70 øre/kwh mellom de dyreste og de rimeligste strømtimene i døgnet.

Det ideelle tidspunktet å lade på, er altså om natten. Men det som vanligvis skjer, er jo at de fleste av oss som har elbil kobler på laderen når vi kommer hjem på ettermiddagen. Vi går ikke ned, eller ut i garasjen for å plugge inn laderen rett før vi legger oss. Eller står opp midt på natten for å gjøre det. Dermed går vi glipp av de laveste strømprisene gjennom døgnet.

Les også: Strømprisene kan bli rekordhøye i vinter

Du kan lade elbilen din smart – også med vanlig ladeboks

Det vil si, vi glipp av de rimeligste strømtimene helt til smartlading ble tilgjengelig for alle. For smartlading er tilgjengelig – også for dem som ikke vet det ennå. De trenger bare å bli fortalt at det finnes en app som sørger for at bilen lades helt automatisk når strømprisen er lavest – og å laste den ned for bruk, så klart. Du finner en oversikt over hvilke bilmerker som støttes av Hafslund Strøm-appen her.

Kan redusere ladekostnadene med opptil 20 prosent

Det er fullt mulig å spare opptil 20 prosent med smartlading. Innsparingen beregnes basert på strømpriser og ladetidspunkt.

Prisinformasjonen blir hentet automatisk fra den nordiske strømbørsen Nordpool gjennom hele døgnet. Strømmarkedet fungerer slik at morgendagens strømpriser bestemmes i dag. Derfor kan vi vite på forhånd når på døgnet det er smartest å lade, og utnytte teknologien slik at ladingen foregår på de tidspunktene hvor prisen er lavest.

La oss så si at du bruker en vanlig hjemmelader som kan levere med en effekt på 11 kW. Med et normalt batteri på 70–80 kWh vil du trenge å lade i 6–8 timer. Med dette som utgangspunkt kan vi sammenligne to ulike situasjoner:

  1. Du setter bilen på lading med en gang du kommer hjem fra jobb klokken 17 og lader i åtte timer.
  2. Bilen lades de åtte timene i døgnet hvor strømprisen er lavest.

Forskjellen mellom disse to er din besparelse.

Har du allerede en spotprisavtale hos oss?

Da har vi gode nyheter! Alt du trenger å gjøre for å komme i gang med smartlading er å aktivere det på Min side og koble til din bil.

Aktiver Smartlading
Har du ikke en spotprisavtale hos oss?

Smartlading fungerer med alle våre spotprisavtaler. Når du har bestilt en av våre gode spotprisavtaler er det bare å aktivere Smartlading på Min side.

Se våre strømavtaler

Har du spørsmål, eller er du fortsatt litt usikker på om dette er noe for deg? Her finner du en rekke vanlige spørsmål og svar.