Grepene som kan redusere strømforbruket ditt

Våre beste strømsparetips til deg.

Lesetid 3 minutter
Nærbilde av to hender som bytter lyspærer

– Det er ingen tvil om at det kan lønne seg å ta grep i hjemmet for å redusere strømforbruket. For de fleste handler det kun om småting – småting som likevel er med på å senke utgiftene. Ved å gjøre dette, sparer du ikke bare lommeboken, men også miljøet, sier Ole Kroken, business manager for Hafslund Strøm.

Her er ni konkrete tips som kan være med å redusere strømutgiftene når høst- og vinterkulden melder sitt inntog.

Senk innetemperaturen

Oppvarming er det vi bruker mest strøm på her til lands. Så mye som 50–60 prosent av strømforbruket går normalt sett til elektrisk oppvarming.

Hvis du bor i et stort hus hvor ikke alle rommene blir brukt, er det ingen grunn til at hver eneste lille krok skal varmes opp til sydentemperatur.

Ifølge Folkehelseinstituttet bør ikke innendørstemperaturen overstige 22 grader. På soverommet anbefales maks 18 graders varme. Blir det for varmt, blir nemlig luftkvaliteten dårligere.

Visste du at for hver grad du senker innetemperaturen, kan du spare så mye som fem prosent av varmekostnadene?

– Du kan også investere i en panelovn med wifi, som gjør det enklere å senke temperaturen når du ikke er hjemme, sier Kroken.

Bruk mindre varmtvann, bytt til sparedusj

Ifølge Enøk Norge går hele 15 prosent av strømforbruket ditt til å varme opp vannet du bruker.

– Sparedusjen har mindre dyser i dusjhodet, hvilket gjør at du bruker mindre vann. De fleste vil ikke legge merke til en slik endring, men på strømregningen vil det garantert synes – spesielt om dere er mange som dusjer i husholdningen, sier Kroken.

Vurderer du å bytte strømavtale før vinteren? Da kan du bestille vår mest populære spotprisavtale her.

Bestill Strøm

Bruk sparepærer

De fleste lyskilder du har i hjemmet ditt tåler fint å gå fra vanlig pære til sparepære. Disse har ofte lengre levetid enn vanlige pærer, og bruker mindre strøm.

– Led-pærer bruker 90 prosent mindre strøm enn tradisjonelle glødelamper. Det kan også være lurt å installere dimmere, sier Kroken.

Et lite tips, som jo er ganske selvsagt: Slå av lyset i rom du ikke bruker.

Ikke fyr for kråka

Har du opplevd at det trekker fra vinduet eller fra døra? Da er det i så fall mye unødvendig strøm som flyr – bokstavelig talt – rett ut av vinduet.

– Ved å montere tettelister rundt dører, vinduer, vegg- og taklister hindrer du varmelekkasjer. Hvis du ønsker å ta en sjekk av boligen din så kan du føre et stearinlys tett inntil listene for å se om lyset blafrer. Blafrer det? Ja, da har du en lekkasje.

Kjøleskapet og fryseren suger strøm

– Visste du at kjøleskapet bør ha temperatur rundt fire til fem grader, og fryseren bør ligge på minus 18 grader? Hvis du har stilt inn kjøleskapet ditt på en lavere temperatur øker faktisk strømforbruket ditt med seks til åtte prosent per grad, sier Kroken.

I Hafslund Strøm-appen kan du følge med på strømforbruket ditt, se spotprisen time for time både i dag og i morgen, se hva strømmen går til, få oversikt over fakturaer – og mye, mye mer.

Kokkelér lurt på kjøkkenet

– Et godt tips er faktisk noe så enkelt som å slå av ovnen like før maten er ferdig. På den måten kan du utnytte ettervarmen i stedet, og dermed spare strøm, sier Kroken.

Senk temperaturen når du vasker tøy

De fleste av oss har gjennom flere år med klesvask innarbeidede vaskerutiner. Kanskje tar du sengetøy, håndklær og undertøy på 90 grader? Uansett hvilke rutiner du har lagt deg til, kan det være greit å vite at du faktisk kan spare opptil 60 prosent strøm ved å halvere temperaturen.

– Du kan for eksempel sette ned temperaturen fra 60 til 40 grader på enkelte plagg som ikke er så skitne. Husk også å fylle opp tørketrommelen når du tørker tøy, ettersom du bruker mye mindre strøm per kilo med en full trommel.

Hold vaskedøren åpen

Når du først har satt i gang tørketrommelen, er det lurt å holde døren til vaskerommet åpen, forteller Kroken.

– Dersom rommet blir for varmt, reduseres trommelens effektivitet og den bruker unødvendig mye strøm. Tenk også på at ved å åpne døren får du varme inn i huset eller leiligheten din, slik at du slipper å bruke like mye strøm til oppvarming.

Velg riktig strømleverandør

– Hos Hafslund Strøm får du en trygg og forutsigbar strømavtale med 100 prosent fornøydgaranti, sier Kroken.

Se våre strømavtaler
Flere relevante artikler
Kvinne som leser en bok foran en peis
ARTIKKEL

9 tips for å varme opp boligen din billigere

Disse varme anbefalingene kan komme godt med i vinter.
Kvinne som justerer en termostat på veggen
ARTIKKEL

Fem myter og fakta om strømsparing

Hva kan gi deg store kutt i strømforbruket og hva har ikke like mye å si?
Familie spiser frokost med sollys inn vinduet
ARTIKKEL

Dette bør du gjøre hjemme nå som høsten er her

Varme sommerdager byttes ut med kjølige høstkvelder. Her er sjekklisten du bør gå gjennom.