Dette er forskjellen på strøm og nettleie

Alle strømkunder betaler for to ting: Strøm og nettleie. Men hva er forskjellen?

5. februar 2021|Lesetid 4 minutter
Kvinne sitter med regninger ved en bærbar datamaskin

Dette er nettleie

Nettleie er det du må betale for å få strøm hjem til deg, altså det du betaler for å få transportert strømmen du bruker hjem til boligen din.

Nettleien betaler du til det lokale nettselskapet ditt, de som eier og drifter strømnettet der du bor.

Bor du for eksempel i Oslo betaler du nettleie til Elvia, i Bergen til BKK Nett, i Drammen til Glitre Energi Nett, i Kristiansand til Agder Energi Nett, i Stavanger til Lyse Elnett, i Trondheim til Tensio, og i Tromsø til Troms Kraft Nett.

Som strømkunde vil du normalt sett få både strøm og nettleie på én regning fra strømleverandøren din, men strømleverandøren betaler nettleien videre til nettselskapet.

I tillegg til å være ansvarlig for å frakte strøm hjem til deg, står netteieren for drift og vedlikehold av strømnettet og strømmålere, og sørger for at strømforsyningen alltid er sikker og stabil. Nettleien gir nettselskapet inntekter til dekning av kostnadene for alt dette.

Selve nettleien består av et fastledd, og et energiledd som varierer ut fra hvor mye strøm netteieren må frakte hjem til deg. For eksempel et fastledd på 100 kroner per måned og et energiledd på 48 øre for hver kilowattime.

I nettleien er det også offentlige avgifter, som el-avgift, Enova-avgift og merverdiavgift. El-avgiften vedtas i statsbudsjettet hvert år, og er i 2021 satt til å være 16,69 øre per kilowattime.

Hva er en kilowattime?

Hvor mye strøm du bruker måles i kilowattimer, forkortet kWh. Watt er en måleenhet for elektrisk effekt, og kilo betyr tusen. Én kilowatt (1 kW) er det samme som 1000 watt.

Når du har brukt 1000 watt (1 kW) i én time (1 h), har du brukt en kilowattime (1 kWh).

Lar du for eksempel en varmeovn på 1000 watt (som tilsvarer 1 kW) stå på i 12 timer, har du brukt 12 kWh. Er ovnen på 2000 watt (2 kW) og står på i 12 timer, har du brukt 24 kWh. Er ovnen 500 watt (0,5 kW) og står på i 12 timer, har du brukt 6 kWh.

Dette er strøm

Strømmen du bruker, kjøper du av en strømleverandør, for eksempel oss i Hafslund Strøm.

Vi, og alle andre strømleverandører i Norge, kjøper inn strøm på strømbørsen NordPool og selger den videre til strømkundene våre.

Hvilken strømleverandør du velger å kjøpe strøm fra er helt opp til deg, og uansett hvilket selskap du velger, så får du akkurat den samme strømmen ut av stikkontakten hjemme.

Hvor mye du betaler for strømmen din fra måned til måned påvirkes først og fremst av strømprisene på strømbørsen, hvor mye strøm du bruker, og hva slags strømavtale du har.

Lurer du på hva strømmen går til? I Hafslund Strøm-appen kan du følge med på strømforbruket ditt, se hva strømmen går til, sjekke strømprisen time for time både i dag og i morgen, få oversikt over alle fakturaer – og mye, mye mer.

Last ned appen her

Hva slags strømavtale bør jeg velge?

Det finnes i all hovedsak tre ulike typer strømavtaler.

Med en spotprisavtale betaler du prisen på strømbørsen time for time, multiplisert med hvor mye strøm du bruker time for time. I tillegg betaler du som regel et lite fastbeløp per måned og et lite påslag (pristillegg) per kilowattime, som dekker strømleverandørens kostnader og avgifter.

Strømprisen varierer mye gjennom døgnet og gjennom året, men over tid er spotpris den rimeligste typen strømavtale, og det som anbefales av Forbrukerrådet.

Vil du ha en god og trygg spotprisavtale? Med vår mest populære avtale Strøm betaler du 59,90 kroner per måned i fastbeløp og får strøm til spotpris med et påslag på 6,95 øre per kilowattime.

Bestill Strøm til spotpris

Med en variabelprisavtale, også kalt standard variabel pris, har du lik strømpris gjennom døgnet, og gjerne over minst 2-3 uker av gangen. Strømleverandøren vurderer strømmarkedet, gir deg en fast strømpris fremover i tid, og varsler deg direkte om prisendringer minst 14 dager i forkant.

Variabelprisavtaler gir mer forutsigbarhet enn spotpris, siden prisendringer varsles på forhånd, og du har samme strømpris gjennom hele døgnet.

Vil du ha en god og forutsigbar variabelprisavtale? Med Stabil betaler du 19 kroner per måned i fastbeløp og får en mer stabil strømpris enn med en spotprisavtale.

Bestill Stabil

I tillegg finnes det også fastprisavtaler, der du betaler den samme strømprisen over en lengre periode, for eksempel minst ett år.

Fastpris gir deg en stor grad av forutsigbarhet, men er over tid en dyrere avtaletype enn både spotpris og variabelpris. Vi i Hafslund Strøm tilbyr derfor ikke fastprisavtaler.

Se alle strømavtaler
Flere relevante artikler
Sikringer i et sikringsskap
ARTIKKEL

Dette bør du vite om sikringsskapet ditt

Hvorfor går sikringen? Hva er en jordfeilbryter? Vi gir deg svarene på alt du trenger å vite om sikringsskapet ditt.
Nærbilde av to hender som bytter lyspærer
ARTIKKEL

Grepene som kan redusere strømforbruket ditt

Våre beste strømsparetips til deg.
Gutt i ullgenser som justerer termostaten
ARTIKKEL

Slik fungerer strømmarkedet

Derfor går strømprisen opp og ned.