Hafslund Strøm har blitt en del av Fortum
Hei! Du endte opp her fordi Hafslund Strøm nå er en del av Fortum. Velkommen!

Dette bør du gjøre hjemme nå som høsten er her

Varme sommerdager byttes ut med kjølige høstkvelder. Her er sjekklisten du bør gå gjennom hjemme.

1. oktober 2021|Tobias Gausemel Backe|Lesetid 3 minutter
Familie spiser frokost med sollys inn vinduet

Idet vi går fra sommer til høst, byttes sol, strand og balkongliv ut med ruskevær, sofa og innetid. I halvåret fremover skal vi tilbringe mye mer tid hjemme, og kommer til å bruke boligen på en annen måte.

Ovnene skal skrus på igjen og holde oss varme, men vet du hva temperaturen bør være inne – både for strømregninga og inneklimaet sin del?

Og har du sjekket om alle vinduer og dører i boligen din er tette nok? Hva med det elektriske anlegget, vil det tåle strømforbruket ditt det kommende halvåret?

Vi har samlet sammen en liste over fem ting du bør tenke over nå som høsten står for tur.

1. Se etter sprekker, lekkasjer og trekk

Mye varme kan gå tapt via sprekker eller hull i vinduer, dører og vegger. Det kan føre til høyere strømregning fordi varmen forsvinner, og kald luft kommer inn. Før det blir for kaldt ute bør du derfor ta deg en runde i boligen og se etter sprekker. Vinduer og ytterdører kan gi mye varmetap, og spesielt vinduer kan være dårlig isolerte i overgangen til veggen.

Sprekker kan tettes med tetningslister, som kommer i ulike modeller og profiler – avhengig av hva slags lister du har. Husk også at tykke gardiner, rullegardiner og persienner kan isolere noe, og kan være lurt å bruke på rom som er lite i bruk.

Det kan også være lurt å sjekke taket. Se på takstein og beslag for sprekker og skader – dårlig isolerte tak kan føre til farlige istapper.

2. Vær obs på brannfarer

Så fort høsten gjør sitt inntog, er vi raske med å tenne levende lys og fyre opp i peisen.

Ikke sett lysene på brennbart underlag eller la flere tente lys stå sammen – sett de heller ikke i nærheten av trekk. Husk også at du aldri må forlate levende lys. I peisen bør du bruke tørr ved, og sørge for at pipen er ren.

3. Sjekk det elektriske anlegget

I høst- og vinterhalvåret øker også strømforbruket vårt hjemme, og kanskje høyere enn det elektriske anlegget ditt er dimensjonert for? Eldre boliger er i utgangspunktet ikke laget for det strømforbruket en moderne familie har i dag. Bor du i en eldre bolig, bør du derfor sjekke anlegget før kulda setter inn, og kontakte elektriker dersom du tror noe bør ses på nærmere.

Du bør generelt holde et ekstra øye med sikringene og sikringsskapet. Sjekk også at alle rømningsveier er som de skal, og at røykvarslere og slokkeutstyr er i orden.

4. Installer komfyrvakt

I de kaldere årstidene kokkelerer vi gjerne mer hjemme. Ifølge brannstatistikk.no er mat eller gjenstander på eller i komfyr det vanligste stedet hvor branner eller branntilløpet starter. På andreplass kommer elektrisk utstyr. For å unngå uheldige hendelser på kjøkkenet, bør du installere komfyrvakt.

Komfyrvakt kommer i to ulike typer: de som kobles til via ledning i stikkontakt, og de som kobles til det faste elektriske anlegget. Begge typene har samme kvalitet, men typen som plugges i stikkontakt kan du montere selv. Sistnevnte må monteres av elektriker.

5. Hold jevn temperatur i boligen

Selv om det er fristende å sette ovnene på fullt etter hvert som temperaturen synker ute, er en god og jevn innetemperatur det aller lureste – både for strømregningen og inneklimaet sin del. Det er det viktigste og mest effektive sparetiltaket du kan gjøre. Temperaturen bør ligge på rundt 20 grader, og så kan du gjerne skru litt ned på soverommet.

Visste du at for hver grad du senker temperaturen, vil du spare rundt fem prosent av kostnadene til oppvarming? Et godt tips er å senke temperaturen noen grader ekstra i rom du bruker sjelden.

I Mitt Fortum-appen kan du følge med på strømforbruket ditt, se hva strømmen går til, se spotprisen time for time, få oversikt over fakturaer – og mye, mye mer.

Last ned appen