Derfor var strømprisene rekordhøye i 2021

Dette ble året hvor alle snakket om strøm. Hvorfor ble prisene så høye?

30. desember 2021|Lesetid 3 minutter
Vinterbilde fra Oslo

– Det har vært historisk høye strømpriser i 2021, mot rekordlavt i 2020, da gjennomsnittsprisen var 12 øre per kilowattime (kWh) hele året, forklarer strømekspert Kristian Fossum, som handler kraft for Hafslund Strøm.

2021 har vært et ekstremt år med tanke på strømprisene, og det skyldes flere faktorer. En kald vinter og varm sommer med lite vind og nedbør, samt rekordhøye priser på gass, kull og CO2 har ført til at prisene har skutt i været.

I tillegg eksporterer vi stadig mer strøm til Europa, gjennom Nordlink-kabelen mellom Norge og Tyskland, kabler til Danmark og Nederland, samt den nyåpnede kabelen til Storbritannia.

Nordlink-kabalen til Tyskland åpnet i desember 2020, og kabelen til Storbritannia åpnet 1. oktober i år, men skal gå for halv maskin fram til februar 2022.

Summen av dette har resultert i skyhøye strømpriser her hjemme.

I Hafslund Strøm-appen kan du følge med på strømforbruket ditt, se spotprisen time for time både i dag og i morgen, se hva strømmen din går til – og mye, mye mer.

Overskuddet som forsvant

Året 2021 startet med 10 terrawattimer (TWh) i pluss, og bra hydrologisk balanse, som det heter på fagspråket. Det vil si at det var overskudd i vann- og snømagasinene.

– Januar og februar var vesentlig kaldere enn normalt. Det var en tøff vinter, og da skjer det fort endringer i markedet. Overskuddet i den hydrologiske balansen ble spist opp igjennom vinteren, sier Fossum.

Etter den tøffe starten av året, med priser opp mot 70 øre per kWh i Oslo og 43 øre per kWh i Tromsø, stabiliserte været og balansen seg i mars og fram mot juni.

Prisen doblet seg

Men så kom sommeren.

– Det var en varm sommer med lite nedbør og lite vind. Når sola skinner og det er lite nedbør, vil den nedbøren som kommer bare fordampe, utdyper strømeksperten.

Fra juli til september doblet nesten prisene seg for strømregionen Oslo, fra 72 øre per kWh i juli til 1,35 kroner per kWh i september.

Strømprisen sank noe i oktober, som var den aller fuktigste måneden i år, og fuktigere enn normalt. Men det tørre og vindstille været fortsatte i november og desember, og dermed økte strømprisen på ny.

Og trenden vil øke utover vinteren og inn i 2022, spår Fossum.

– Det er bare å forberede seg på nok en kald og tørr vinter med høye strømpriser, og tilrettelegge forbruket etter det, råder han.

Les også: Grepene som kan redusere strømforbruket ditt

Billig i nord, dyrt i sør

Men det er ikke alle i landet vårt som har fått høye strømregninger. Norge består av fem strømregioner – tre i Sør-Norge, med omtrent samme pris for øyeblikket, en i Midt-Norge og en i Nord-Norge.

I nord har produksjonen vært høy og forbruket lite. I sør er ikke kraftbalansen like god, i tillegg til at det eksporteres strøm både til Tyskland og England. Og strømmen kan ikke forflyttes mellom de ulike landsdelene, på grunn av manglende kapasitet.

Derfor har strømprisene vært betraktelig lavere i nord enn i sør gjennom hele året. Mens det i oktober kosta 1,2 kroner per kilowattime for strøm i Oslo, betalte innbyggerne i Tromsø kun 22 øre.

– Hadde det vært ubegrenset overføringskapasitet i Norge, hadde prisen vært den samme.

I Hafslund Strøm-appen kan du følge med på strømforbruket ditt, se spotprisen time for time både i dag og i morgen, se hva strømmen din går til – og mye, mye mer.

Stor etterspørsel gir økte priser

Selv om vær og vind har stor betydning, er den viktigste årsaken til at strømprisene er så høye nå at prisene på kull, gass og CO2 har økt voldsomt. Det gir høye kraftpriser i Europa, og dermed også i Norden og Norge.

– Når ressurssituasjon i Norge, og spesielt i sør, blir så lav som den er nå, må eksporten begrenses og prisen i våre områder presses opp til europeiske nivåer. Europa prises etter hva det koster å lage strøm med gass og kull, inkludert CO2-avgifter. Prisene på disse råvarene har skutt i været i høst.

Det har ført til at gasslagrene i Europa er rekordlave, i tillegg er den forventede importen lav.

– Fortsetter den kalde værutviklingen, vil vi se svært høye gass- og tilhørende strømpriser i Europa utover vinteren. Dette vil smitte kraftig over på de sørligste områdene i Norden, inkludert Oslo, utdyper Fossum.

Flere relevante artikler
Strømmast i tåke
ARTIKKEL

Derfor er strømprisen uvanlig høy i år

Tørt vær, lite vind og nye kabler har bidratt til rekordhøye strømpriser i 2021. 
Vindturbiner i vinterlandskap
ARTIKKEL

Hvorfor er strømprisene høyere om vinteren?

Det går mot rekordhøye strømpriser flere steder i Norge denne vinteren. Strømeksperten forklarer hvorfor.
Nærbilde av to hender som bytter lyspærer
ARTIKKEL

Grepene som kan redusere strømforbruket ditt

Våre beste strømsparetips til deg.