Derfor bør vi forberede oss på høyere strømpriser i 2021

Dette kan vi forvente oss i det nye året.

14. januar 2021|Tobias Gausemel Backe|Lesetid 3 minutter
Strømmaster på et snødekt jorde

– Prisforventningene til strømåret 2021 er vesentlig høyere enn de var i 2020, forteller Kristian Fossum, Portfolio Manager i Trading and Asset Optimisiation-avdelingen i Fortum Hedging.

2020 ble et veldig unormalt strømår med ekstremt lave strømpriser. Året startet med en priskollaps som følge av mye vind og nedbør, som gjorde at strømprodusentene slet med fulle vannmagasiner og ressurser over normalen i hele 2020. Første kvartal i fjor var også fem grader varmere enn normalen.

– 2020 var spesielt – det har aldri skjedd før. Snittprisen for hele året var på superlave 11 øre per kWh. I år har vi en kaldere og tørrere januar enn normalt, og det gir et helt annet utgangspunkt enn vinteren i fjor, sier Fossum.

Les også: Derfor var strømprisene historisk lave i 2020

Slik påvirker vær og vind strømprisene

I november var spotprisen nede på 6 øre per kWh, og i desember var den 20 øre per kWh. For januar forventes det en pris på 50 øre per kWh. Den spådde prisoppgangen for 2021 er med andre ord allerede i gang. I februar tror Fossum kraftleddet på strømregningen fort kan bli ti ganger så dyr som i november.

– Det er på grunn av det kalde, tørre været, og hvordan systemet i Norge har blitt på grunn av all nyinstallert vindkraft og nedleggelse av kjerne- og kullkraft. Vi er helt avhengig av vær og vind, og det kan slå hardt begge veier. Endringene i strømmarkedet skjer fort. En kald januar fører gjerne også med seg en kald februar. Blir værvarselet som forventet, kan vi snuse på 60-70 øre per kWh i februar.

– Fredag 8. januar var spotprisen 71,36 øre per kWh. Det er lenge siden vi har hatt en så høy strømpris, men det er forventet enda høyere priser utover januar hvis dagens langtidsvarsel slår til, legger han til.

Slik påvirkes vi av Europa

Strømprisene i Europa har også vært veldig høye i det siste. Her påvirkes prisene i større grad av utviklingen av kull og gass, og tilhørende CO2-kvoter. Alle disse markedene har hatt en stigende utvikling, i tillegg til at det har snødd vesentlig mindre enn normalt i Norden hittil i vinter.

– Alt dette er med på å løfte terminprisene eller fremtidig forventning mye. Før jul var prisforventningene for 2022 ca. 20 øre per kWh. Denne har nå steget til 28 øre per kWh. Det er 40 prosent opp, og vi forventer også høy eksport i periodene som kommer.

Likevel er det forventet perioder i år med ekstremt lave strømpriser. Det har blitt installert store mengder vindkraft i system, så når dette er på maks produksjon og sammenfaller med snøsmelting, eller forbruket i fellesferien, så vil prisene igjen kollapse.

Dette vil øke strømprisene på sikt

En annen grunn til at forbruket kommer til å øke generelt fremover, er de store datasentrene som bygges, som er verdens raskest voksende kraftkrevende industri. I tillegg har vi elektrifiseringen av Nordsjøen, som også er svært kraftkrevende.

– I 2022 skal også etter planen en av verdens største kjernereaktorer i Olkiluoto i Finland stå ferdig. Det vil gi oss 1600 megawatt økt produksjon i systemet. Dette er kraft som produseres uansett vær, noe som vil hjelpe til med å redusere svingningene i spotprisene noe.

I dag er de norske strømprisene generelt veldig billige sammenlignet med for eksempel de tyske. Ifølge Fossum vil landene over tid havne mer likt prismessig.

– Dette har blant annet med de nye kablene å gjøre – både Nordlink-kabelen mellom Norge og Tyskland som åpnet i desember 2020, og den planlagte kabelen til Storbritannia som åpnes neste år. Det vil mest sannsynlig gjøre at Europa går ned og Norden opp prismessig, så møtes man mer på midten, sier han.

Som strømkunde er det lite du får gjort med strømprisene, men det finnes en løsning. Vil du enkelt sikre deg mot de høyeste pristoppene?

Bestill Strøm med Maksprisgaranti
Flere relevante artikler
Strømmaster i solnedgang
ARTIKKEL

Derfor var strømprisene historisk lave i 2020

Strøm kostet langt mindre enn forventet i 2020. Hva lå bak de lave prisene?
Gutt i ullgenser som justerer termostaten
ARTIKKEL

Slik fungerer strømmarkedet

Derfor går strømprisen opp og ned.
Nærbilde av to hender som bytter lyspærer
ARTIKKEL

Grepene som kan redusere strømforbruket ditt

Våre beste strømsparetips til deg.