9 tips for å varme opp boligen din billigere

Disse varme anbefalingene kan komme godt med i vinter.

Lesetid 5 minutter
Kvinne som leser en bok foran en peis

Så var vinteren her, den kalde gode tida – men som også kan bli hakket for kald. Er du redd for altfor høye strømregninger, er det flere tiltak du kan gjøre hjemme for å holde varmen på fornuftig, prisvennlig og miljøvennlig vis.

Vi har samlet sammen ni tips til hvordan du kan holde boligen din varm og god hele vinteren gjennom:

1. Identifiser varmetapet i boligen din

Det første du bør unngå, er å fyre for kråka. Kanskje kjenner du av og til at det trekker litt, men klarer ikke helt å plassere hvor varmen forsvinner? Da kan det være lurt å identifisere varmetapet, og sjekke om det trekker under dører (også ytterdøren), i vinduer, ulike vegger og gulv.

Det kan du gjøre ved å bruke stearinlys-metoden, hvor du tenner et stearinlys og fører det langs veggen, døra eller vinduet. Blafrer flammen eller trekkes mot vinduet, er det trekk. Det finnes også instrumenter for å kartlegge dette, som en varmelekkasjemåler.

2. Sørg for god isolering

Et av de viktigste tiltakene du kan gjøre for å unngå at varmen bare forsvinner, er å sørge for at boligen din er godt nok isolert. Kanskje må du etterisolere? Ifølge Enova vil etterisolering redusere husets varmetap og energibruk, du får bedre inneklima og økt bokomfort, og huset kan få bedre energimerking – som igjen kan øke boligens verdi.

Du kan være smart å kombinere etterisolering av yttervegger med modernisering av boligen – også av det elektriske anlegget. Skal du etterisolere, bør du hente tilbud fra flere leverandører, og sørge for at firmaet som skal blåse inn isolasjon er godkjent.

3. Monter tetningslister

Om du ikke trenger å etterisolere boligen, men likevel vil gjøre det du kan for å unngå varmetap, kan tetningslister hjelpe mye. Mange eldre boliger har ofte flatklemte, utslitte lister, eller ingen lister.

Dette er en jobb du enkelt kan gjøre selv, og tetningslister får du tak i på butikker som Biltema, Clas Ohlson, Maxbo og Jula. Sørg for å velge riktig tetningslist i riktig størrelse. Dette kan du måle opp selv der du skal ha tetningslisten, eller bruke de gamle listene som utgangspunkt.

4. Bytt til varmepumpe

Å bytte ut gamle panelovner med varmepumpe og vannbåren varme er et annet fint tiltak for lavere strømregning. Husk at et slikt anlegg kan koste litt å få på plass, men vil forhåpentligvis være verdt investeringen.

Luft-til-luft-varmepumpe henter varmeenergi fra uteluften, og avgir varmen i romluften. Dette er den vanligste typen, og er nok billigst for de fleste inkludert investeringskostnadene. En luft-til-vann-varmepumpe utnytter varme fra luft til å varme opp vann til radiatorer, vannbåren gulvvarme eller til å forvarme tappevannet. En væske-til-vann-varmepumpe, bruker energi lagret i fjell, jord eller sjø til å varme opp vann til radiatorer eller vannbåren gulvvarme. På disse to kan du få inntil 10.000 kroner i støtte hos Enova.

Før du går i gang med en slik prosess, bør du se an varmebehovet ditt ut fra størrelsen på boligen din og hvor mye du faktisk vil spare. Kanskje vil et varmestyringsanlegg for el-fyring være et bedre alternativ?

5. Kjøp ved på en smart måte

Har boligen din en vedovn som brukes flittig gjennom vinteren, bør du sørge for å kjøpe smart ved. Normalt sett er sekkene du finner på bensinstasjonen de dyreste du kan kjøpe – da går vinninga nesten opp i spinninga.

Prøv å finne billigst mulig ved, og aller helst gratis, om du er så heldig. Enkel research kan spare deg for masse penger, og for eksempel selger folk rimelig ved på Finn.no. Du kan også hogge din egen ved, så ta kontakt med kommunen din og sjekk mulighetene der du bor, eller private grunneiere som kanskje vil bli kvitt litt trevirke de ikke har bruk for.

Når du ser etter ved, bør du huske at jo hardere den er, desto høyere er brennverdien. Og siden våt ved bruker mer energi på fordamping og avgir mindre varme, blir det lavere temperatur i peisen, som øker avsetningen av sot og tjære.

6. Senk varmen i rom som ikke brukes

Det er bare rommene du bruker mest i løpet av en dag som trenger varme. Stuen og kjøkkenet er eksempel på slike rom, mens soverommet, kottet og gjesterommet gjerne kan holdes noen grader kjøligere. Husk bare å lukke dørene mellom rommene, slik at ikke varmen sniker seg inn på kalde rom og omvendt.

Merk imidlertid at om du har varmepumpe, må dørene stå åpne mellom rom som skal ha varme. Dette for at varmen skal spre seg skikkelig.

7. Bråluft boligen din jevnlig

Ønsker du å ha det kaldt på soverommet, bør du heller brålufte jevnlig innimellom fremfor å ha vinduet litt på gløtt hele dagen, også rett før du skal legge deg. Det er uansett lurt å jevnlig lufte kort og godt i boligen din, selv om det er kaldt ute, fordi dårlig luft gir dårligere ventilasjon og potensielt fuktskader. Med andre ord er det mer energiøkonomisk å lufte skikkelig i korte perioder, enten det er 10 sekunder eller et par minutter.

8. Heng opp gardiner

Man tenker kanskje ikke at gardiner kan gjøre så mye mer enn å pynte opp et rom eller skjerme for sol, men faktisk kan de være nokså nyttige – også om vinteren. Gardiner kan nemlig minske varmetapet i boligen din, og spesielt de i tykt stoff. Derfor kan du med fordel fôre gardinene, som også vil stoppe falming på baksiden. Tykke gardiner i stuen gjør også noe med akustikken i rommet, og gardinene vil henge finere.

9. Bruk smart oppvarming

Det finnes også mange smarthus-produkter som kan holde boligen din varm og strømregningen lav – for eksempel panelovner med innebygget WiFi. Da kan du senke eller slå av varmen i boligen din når du ikke er hjemme, sette den på når du er på vei hjem eller forhåndsinnstille en tid for når ovnen skal slå seg av eller på – alt sammen fra en app på mobilen. Du kan også koble temperaturstyringen opp mot værmeldingen, slik at boligen din alltid har passelig varme.

I Hafslund Strøm-appen kan du følge med på strømforbruket ditt, se spotprisen time for time både i dag og i morgen, se hva strømmen går til, få oversikt over fakturaer – og mye, mye mer.

Last ned appen
Flere relevante artikler
Nærbilde av to hender som bytter lyspærer
ARTIKKEL

Grepene som kan redusere strømforbruket ditt

Våre beste strømsparetips til deg.
Kvinne som justerer en termostat på veggen
ARTIKKEL

Fem myter og fakta om strømsparing

Hva kan gi deg store kutt i strømforbruket og hva har ikke like mye å si?
Strømmast i tåke
ARTIKKEL

Derfor er strømprisen uvanlig høy i år

Tørt vær, lite vind og nye kabler har bidratt til rekordhøye strømpriser i 2021.