8 tips til en koselig uteplass

Gjør uteplassen klar for sommer og sol med disse enkle triksene.

1. juni 2021|Lesetid 4 minutter
Dame med hund på fanget på en frodig balkong

Vi nordmenn flytter fort ut på balkongen, terrassen eller i hagen med en gang sola titter frem. Med noen enkle triks kan du forvandle uteplassen til en koselig oase, som kan nytes gjennom hele sommeren.

Her får du åtte gode tips til en koseligere uteplass.

1. La det blomstre

Planter gjør oss mer glade og gir energi – og i tillegg er de fine å se på. Pynter du opp hagen eller balkongen med planter og blomster, som den fine hagehortensiaen eller en flerårig krypklokke, slår du altså to fluer i en smekk. Plant dem gjerne i potter av tre, keramikk eller rotting for en lunere atmosfære, eller lag egne blomsterkasser eller bed i hagen.

Selvdyrking er også i vinden for tiden, og noen potter med jordbær, tomatplanter eller urter gjør seg både som pynt og på spisebordet.

Grønne planter som vannes

PS: Om du ikke har grønne fingre, kan kanskje et automatisk vanningssystem være noe for deg. Da kan du nemlig styre vanningen av både plen, blomsterpotter og bed fra mobilen. Smart!

Apropos smart: I Hafslund Strøm-appen kan du nå se hva strømprisen er i dag, og hva den blir i morgen – time for time. Les mer og last ned appen vår her

2. Lys opp sommerkveldene

Til tross for lange og lyse sommernetter, kan det være koselig med litt lys i skumringen. Du kan enkelt pynte opp alt fra møbler og gelendre til pergolaen og trærne i hagen med lykter, lyslenker eller lanterner. Det finnes en rekke varianter av belysning beregnet for utendørsbruk, både med solcellebatteri, oppladbare og de du kobler til strøm. Det finnes også utendørsbelysning som kan fjernstyres fra mobilen. Både stemningsfullt og koselig!

3. Innred med stil

Ingen stue er komplett uten tekstiler og pynt – det gjelder også utestua. Med puter, gulvtepper, pledd og lykter i ulike farger og teksturer kan du sette ditt eget personlige preg og skape en fin og lun uteplass. Andre ting du kan pynte opp utestua med er en hengestol, fargerik hengekøye eller noen store sitteputer, som kan brukes til både avslapping og soling.

Tips! Har du noen puter du er glad i som ikke er beregnet for utendørsbruk, kan du prøve å impregnere dem først.

Dame som nyter sola på en frodig balkong

4. Skap en eksotisk oase

Rungende reggaetoner, en fargerik hengekøye og noe forfriskende i glasset kan forvandle enhver norsk uteplass til en karibisk strandbar. I hvert fall gi deg den gode, eksotiske følelsen!

Det finnes en rekke modeller innen musikkanlegg som funker like godt utendørs som innendørs, enten du går for en bærbar høyttaler, eller en høyttaler som kan skrus fast på veggen ute. Noen har både Bluetooth-høyttaler, vinkjøler og lampe i ett. Stemningen blir alltid litt bedre med favorittlåtene på anlegget.

5. Bevar sommervarmen

Selv om vi alltid håper på en varm og fin sommer, vet vi av erfaring at norsk sommer også kan by på kjølige kvelder. Da er det supert med en elektrisk peis, terrassevarmer eller varmelamper, som kan forlenge både kvelden og sommersesongen. Varmelamper finnes i alle størrelser, og kan blant annet henges på veggen, som er perfekt for små balkonger.

6. Disk opp med utemiddag

Et velutstyrt utekjøkken er drømmen for mange, og kan bidra til en mer innbydende og koselig uteplass. Enten du går for kullgrill, gassgrill, elektrisk eller bålpanne, smaker maten alltid litt ekstra godt når den tilberedes og inntas ute.

Dekket bord med mat på terrassen

Den heteste trenden innen utekjøkken akkurat nå er pizzaovn – tenk å kunne nyte deilig, nystekt pizza hjemme i egen hage. Det er luksus, det!

7. Unngå myggen

Sommeridyllen kan fort rakne om myggen kommer på kveldsvisitt. Heldigvis finnes det flere måter å holde myggen unna på. Tenn sitronlys i krukke (som også gjør seg fint som pynt), gå for den tradisjonelle myggspiralen, eller gjør som proffene: bruk en myggjager. En myggjager slipper ut et virkestoff som gjør at de fleste insekter holder seg unna innen et visst område. De finnes i ulike størrelser, og i modeller ment for bruk på terrasser og balkonger.

8. Skygg unna sola

Skulle det blir for mye av det gode, og du trenger en plass i skyggen, kan det være lurt å gå til innkjøp av markiser. De beskytter også mot vær og vind. Har du plassen til det, kan det være fint med en pergola på terrassen, som er bygd opp av stolper og bjelker. Den kan skape både rom, le og skygge. Du kan også gå for den tradisjonelle parasollen, som finnes i alle mulige former og størrelser, og fungerer like godt som ly for regn.

Inspirert? Hvis du har en strømavtale fra Hafslund Strøm betaler du ikke for mye for hyggelig belysning og varme. Vi tilbyr lave strømpriser, forutsigbarhet og 100 prosent fornøydgaranti!

Bestill Strøm til spotpris
Flere relevante artikler
Et par som griller på balkongen
ARTIKKEL

Nysgjerrig på elektrisk grill?

Her er 5 myter og sannheter om elgriller.
En mann ser ut på lynvær fra leiligheten sin
ARTIKKEL

Dette rådet bør du følge i lynsesongen

I lynsesongen er det er viktig å ta noen forholdsregler. Juli og august er tradisjonelt de verste månedene.
Mann i sofaen med en laptop på hytta med utsikt over sjøen
ARTIKKEL

Tre smarte løsninger til hytta

Tips til hvordan du kan spare strøm, øke tryggheten og unngå vannskader på hytta.